Moosifestivalil hinnati hoidiseid kolmes kategoorias: eraldi arvestuses hinnati soolaseid ja magusaid hoidiseid ning moose.

Auhinna said kategooriate kolm esimest ja välja anti ka eripreemiad: kõige traditsioonilisema, kõige kodusema, kõige uuenduslikuma, kõige arusaadavama, kõige arusaamatuma ja kõige üllatavama hoidise valmistajale. Hinnati nii hoidiste maitset kui välimust, seepärast tasus vaeva näha ka moosipurgi väljanägemisega.

Esiemad teavad rääkida, et igale retseptile tuleb juurde panna katsetuste killukesed, raasuke rõõmu ja hulganisti hingesoojust just need annavad sinu hoidisele maitse, mida pole kellegi teise omal. Ja hea hoidis keedetakse armastusega.

Moosifestivali lõpuks valmis tippkokkade eestvedamisel ühistööna Virumaa pikim pannkoogitort, mis oli 6 meetrit ja 60 sentimeetrit pikk, 37 sentimeetrit lai ja 9 sentimeetrit kõrge ning mille vahel leidsid paraja koha kõik festivalil võistelnud moosid.

HOIDISTE FESTIVALI "MÄETAGUSE MOOS 2013" TULEMUSED

MAGUSAD HOIDISED 1. koht Reyle Kappinen - "Vanaema õunamoos" 2. koht Tiina Kivil - maasikamoos 3. koht Linda Kulpas - mustsõstra-banaanimoos

SOOLASED HOIDISED 1. koht Merike Hobolainen - mehiste meeste moos 2. koht Kaja Soomelainen - marineeritud kukeseened 3. koht Tatjana Gluškova - juurviljasalat riisiga

ERIPREEMIAD
Innovatiivsem hoidis: Nadežda Rätsep
- ploomi-rummimoos "Suud vesistama ajavat sügist!" Traditsiooniline hoidis: Tiina Kivil - õunamoos
Uudsem hoidis: Jana Pavenkova - "Bakat"
Kõige värskendavam maitseelamus: Vilve Niine
- piparmündisiirup ja roosisiirup
Kõige arusaamatum hoidis: Jana Pavlenkova
- tomatimoos
Kõige arusaadavam hoidis
: Kai Lepik - kurgisalat sibula ja karriga
Kõige kaunimad hoidised: Eve Elm
- "Suu matsu moos" ja "Pohla-õunaunistus"
PUBLIKU LEMMIKUD: Tiina Kivili
valmistatud maasikamoos, Kai Lepiku valmistatud õunašokolaad.

HOIDISTE PIMETESTIMISE TULEMUSED 1. koht - Swen Kaljuvee 2. koht - Vaili Talimäe 3. koht - Andrus Aamer Kõige erilisema maitsemeelega pimetestija oli Ain Viirlaid, kes ühe hoidise koostise pakkus päris omapärase - kruus ja vaarikad.

Hoidiseid hindas žürii koosseisus: Sirje Riivald - Pühajärve puhkekodu toitlustusjuht Aleksandr Nikoška - kohviku Mozart ja BBQ Cate-ringi toitlustusjuhtValentina Šetikova - Mäeta-guse põhikooli peakokk Aivar Surva - Mäetaguse vallavanem Karlis Sootalu - Järve gümnaasiumi õpilane

"Muusikamoosil" esinesid: Mäetaguse põhikooli mudilaskoor, juhendaja õpetaja Anu Vildak; Mäetaguse rahvamaja rahvamuusikaansambel K.I.M.P., juhendaja Valentina Järve. Muusikalist külakosti tõid Iisaku kunstide kooli õpilased Valentina Järve juhendamisel, Tartu tudengid Gerli Kukk ja Tiit Loim.

MARE TAARI kommentaar:
"Kiidan kõiki aktiivseid hoidisemeistreid! Väga vahvad figuurikad kartulid tõi näitusele Agar Pajula.
Kõrvitsauputus oli Eve Elmi aias. Lahke perenaisena tõi ta huvilistele kõrvitsaid. Tänud õunakorvide eest - Kairi Nõmmemees ja Sirje Allikmaa.
Abilisi oli teisigi, kes aitasid põlle-, foto- ja hoidiste näitust üles panna. Tuhat tänusõna tahan öelda Eve Elmile, kes laste joonistusnurgaga tegeles. Tänan koostööpartnerit Tagavälja talu ning Vilve Niinet. Aitäh, Ann-Leena Lepna, Lea Lehtsaar, Martin Miller, Heidi Kruut, Kristiina Ets, Tiina Tõnurist, Aire Õras, Triinu Õras. Tänan sügislillede eest Helju Paddat ja Leida Kivimaad.
Huvi oli suur ja mida lähemale festival tuli, seda aktiivsemaks läks."