Konsultant Ülo Peets ütles esimese arutelu tulemusi kokku võttes, et Varbola linnuse ümber on kogu aeg olnud sisekogukond, kellele linnuse käekäik väga korda läheb. Sellega tuleks liita ka väliskogukond, näiteks need, kes on siin väljakaevamisi teinud, artiklite kirjutajad, kaasamõtlejad jt.

 „Oleme alustanud puhkeala teemaplaneeringuga Märjamaa valla üldplaneeringus. On suur võimalus moodustada Varbola piirkonda maakonna esimene turismiklaster. Klastrid on alati olemas olnud, need on vaja leida ja käivitada," innustas konsultant.

Peets pidas vajalikuks kiiresti välja töötada linnuse (kauba)märk ja ka mõni linnuse meene võiks olla müügil juba sel aastal.

Seekord oli konsultandil kahele töögrupile arutlemiseks anda raskemad küsimused. Eelmine nõupäev fikseeris linnuse ja ümbruskonnaga seotud küsimuste hetkeseisu, nüüd oli vaja seoseid luua ja registreid koostada. Näiteks Varbola piirkond kui turismi-, ettevõtlus- ja elukeskus, loodus- ja hariduskeskus. Või linnus kui haridus- ja teaduskeskus, mälu-, kultuuri-, meelelahutus ja looduskeskus. Loetleda tuli linnuse ja piirkonna arengueldusi ja takistusi, otseseid ja kaudseid teenimisvõimalusi tulevikus.

Pikemas perspektiivis tuli hinnata eri valdkondade ja faktorite mõju. Kirja sai, kes võiksid olla linnuse kasutajad alates aastast 2025 ja mis on linnuse visioon nimetatud aastal. Ruunavere hotelli omanik Marko Mägi, kellel linnuse käekäik väga korda läheb, tõdes päeva lõpul: „Hea, et asi on käsile võetud."

Konsultant Peets kommenteeris, et kui on algatus, oleks rumal seda mitte kasutada. „Suur töö on tehtud. Kildhaaval ehitame asja üles," kinnitas ta. Lähiajal saadab konsultant arutelude kokkuvõtted töögruppidele tutvumiseks.

Märjamaa vallavanem Villu Karu lisas, et kokku on tulnud asja nimel, mida veel pole, aga väljendas usku, et see tuleb: „Tegime õigesti, et vallavalitsus pöördus nõustaja poole. Me ei jäta enne pooleli, kui tasuvusteostatavusanalüüs on valmis."