Meeldetuletus meist

Selts loodi 1993. aasta kevadel. Algus oli paljutõotav, naisi kogunes kokku üle neljakümne. Kui kandev jõud suutis oma suuna ja eesmärgid paika panna, hakkas seltsiliikmeid ka vähenema. Praeguseks on seltsis 23 naist, neist seltsi asutajad 8 naist. Seltsi tegevus on olnud ja on ka praegu huvitav, muutuv ja ajaga kaasaskäiv. Me pole kunagi olnud telgede taga konutav ja külajutte heietav naistehulk (kuid seda tuleb aegajalt teha), sest elu pakub huvitavaid väljakutseid ja võimalusi.

Mis tehtud eile, teoksil täna ja homme

Jätkame ikka oma traditsioonilisi rahvaüritusi, need on jõulu- ja kevadlaat, Võiste Suveaia jaaniõhtu, rannarahva käsitööpäev, mis tänavu haakus hapukurgi festivaliga, korraldame koristustalguid Suveaias ja Tahku Tares. Juba kahel suvel oleme osalenud Pärnu Hansapäevadel ning meie tublid perenaised on käinud toidu- ja hoidiste messidel, võtnud osa Pärnu Lahe Partnerluskogu poolt pakutud õppereisidest ja koolitustest. Seltsi siseselt oleme korraldanud kursuseid, käinud ekskursioonidel, kutsunud külalisi, tervitanud uut aastat ja vastlapäeva. Olen kuulnud väljastpoolt tulevaid arvamusi, et tuleks naisseltsi küll, aga pole aega niipalju ja äkki tekivad seltsis olles liiga suured kohustused. See ei ole nii. Kõik, mida me teeme, teeme koos ja kui ei saagi alati kohale tulla või millestki osa võtta, ei tähenda veel seda, et Sa ei peaks seltsi liige olema. Iga naine on teretulnud meie hulka.

Tahku Tare

Tahkuranna Vallavalitsuse ja volikogu otsusel osteti 2008.a. Tahku Tare, et sellest ehitada ja kujundada külade keskus. Tingimuseks oli, et mõni selts või MTÜ hakkaks külakeskuse ehitamise ja arendamisega tegelema. Kõikidel vallas tegutsevatel seltsidel oli võimalus pakkuda välja oma visioon, võtta vastu otsus ja alustada. Paraku pakkujaid ei olnudki rohkem kui meie – naisselts. Meil on sõlmitud vallavalitsusega 15-ks aastaks kasutus- ja koostööleping. Meie ülesanne on leida rahastusvõimalusi erinevate projektidega, luua Tahku Tarest kaasaegne, kõigile vallaelanikele avatud külakeskus, kus on võimalik korraldada seltside ja vallarahva üritusi ning seltskondlikke koosviibimisi.

Loomulikult olime esialgu pisut kõhklevad ja mures, kas me saame ikka hakkama, kas meie juhatuse liikmetel jätkub julgust võtta pangalaene ja kanda võlakoormat. Tänaseks on hirmud hajunud, kõik liigub loomulikku ja ausat radapidi edasi. Meie koostöö vallavalitsusega sujub ja usaldus jätkub.

Kust on tulnud ja tulevad need rahad, millega Tahku Taret renoveeritakse?

Maakütte paigalduse ja hoonesisese küttesüsteemi rahastus – PRIA külade investeeringutoetuse meede 3.2 projektitoetus 938 796 krooni + valla toetus 104 311 krooni (valla toetus - see on projekti omafinantseering, mille naisseltsile annab tegevustoetusena vald) + pangalaenu protsent.

Hoonesisese vee- ja kanalisatsiooni- ning elektrisüsteemide paigaldus – Pärnu Lahe Partnerluskogu, LEADER projektitoetus 500 000 krooni + valla toetus 128 068 krooni + pangalaenu protsent.

Noorte ja laste mõeldud ruumide osaline ehitus ja sisustus: Pärnu Lahe Partnerluskogu LEADER projektitoetus 115 611 krooni + valla toetus 12 849 krooni + pangalaenu protsent. Noortele mõeldud ruumidest vajavad kolm veel ümberehitust ja ka rahastust.

Ventilatsioonisüsteemi, tulekahju- ja valvesignalisatsiooni paigaldus: Pärnu Lahe Partnerluskogu LEADER projektitoetus 500 000 krooni + valla toetus 86 860 krooni + panga protsent. Projekt on saanud positiivse vastuse, töid hakatakse teostama paralleelselt 2011 aastal.

Valmis on ehitatud käsitööruumid, mille rahastuse saime Kohaliku Omaalgatuse Programmist (KOP) läbi kahe projekti 31 748 krooni pluss kaasfinantseering vallavalitsuse poolt 21 211 krooni.

Toon mõningad selgitused. Omaosalus tähendab MTÜ kohustust tasuda vähemalt 10% projekti kogumaksumusest. Kuna MTÜ ei oma sellist raha, siis Tahkuranna Vallavalitsus toetab seltsi tegevustoetuse näol.

PRIAST eraldatud toetus makstakse välja alles siis kui projektis loetletud tegevused on töö teostaja poolt tellijale üle antud, akteeritud, meie poolt tasutud ja kontrollitud. Seega tuleb meie seltsi juhatuse liikmetel võtta pangalaenu, maksta intresse ja oodata ca 90 päeva raha laekumist PRIAST.

Praegu oleme kolme rahataotluse projekti vastuste ootel. Taotlused on esitatud Pärnu Lahe Partnerluskogu LEADER programmile I korruse renoveerimiseks, Võiste Pillipiigade poolt on KOP-ile esitatud taotlus muusikaruumide remontimiseks ja ka Naisseltsi poolt KOP-ile esitatud taotlus näituseruumide remontimiseks. Need ruumid antakse Pillipiigade ja eakate Elurõõm kasutusse. Oleme valinud raskema tee – ehitada Tahku Tare külamajaks etapiviisiliselt, projektitaotluste abil. See tee on vaevalisem, aeganõudvam, seotud riskiga raha mitte saada. Aga kus on öeldud, et kõik peab lihtsalt kätte tulema.

Tänaseks on naisselts kolinud Tahku Taresse, oleme oma ruumide üle väga uhked ja õnnelikud, sest ise tegime. Teeme plaane, kuidas muuta huvitavaks ja sisukaks seltsi tegevus. Ootame väga endi hulka uusi liikmeid. Meie uksed on kõigile valla elanikele avatud. Siinkohal tahan naisseltsi nimel tänada Kalmer Metsaoru’t. Me tundsime olmehoones end väga hästi, mis siis, et mõnikord oli natuke külm ja pisut kitsas. Oleme tänulikud, et andsid meile võimaluse olla 8 aastat olmehoones üürnikena. Sa olid hea ja lahke peremees.

Kindlasti laheneb õige pea ka lastele ja noortele mõeldud ruumide kasutamise kord, usun, et Pillipiigad ja Elurõõm saavad varsti oma uutesse ruumidesse. Ka Võiste juuksur toimetab praegu Tahku Tares, kuigi juuksuriruum pole veel valmis, leidsime siiski ajutise lahenduse.

Talvised plaanid

Varsti on jõuluaeg tulemas, arvasime seltsiga, et võiksime sisse seada ühe ruumi käsitööde näitusmüügiks. Kui kellelgi on toredaid käsitöid, meeneid kingitusi, mida soovite müüa ja näidata, siis tooge need Tahku Taresse. Usun, et kindlasti leidub huvilisi ja külastajaid.

Igal esmaspäeval, kell 11.00 toimub käsitööruumides avatud käsitöötund.

Õpime ja õpetame.

Praegu pole veel põhjalikku programmi koostatud. Plaanis on õppida kuduma rahvuslikku vööd, lõngade värvimist taimede ja looduslike vahenditega, õpime tegema kingikotte ja pakke, vildime, maalime, heegeldame, koome, punume, meisterdame..., ka perenaised on oodatud huvitavate toidutegemise retseptidega ja õpetustega. Kui on huvilisi, kes sooviksid meiega liituda, kuid pakutud aeg ei sobi, tehke kindlasti oma pakkumisi ja ettepanekuid. Kui oleme oma aasta tegevusplaani paika saanud, avaldame selle ja oodatud on kõik huvilised. Soovin vallarahvale Tahkuranna Naisseltsi poolt tervist ja jõudu, üksteise mõistmist ja toetamist.
NB! JÕULULAAT TOIMUB 18.DETSEMBRIL TAHKU TARES, ALGUSEGA KELL 10.00
TULGE OSTMA JA MÜÜMA !

Meie kontakt:
naisselts@gmail.com