Õppereisi programmi koostas Patika külavanem ja Kodukant Harjumaa juhatuse liige Margus Vain, tema oli järvakatele kogu pika päeva ka giidiks.

Hommik algas Anija vallas Voose külas, kus kohalikku kultuuri- ja seltsielu edendavad külaaktivistid koostöös rahvamajaga. Viimaste aastate ettevõtmiseks on külaseltsi eestvedamisel eramaadele rajatud suur ja avar küla kooskäimiskoht, kus asuvad laululava, katusealune pikkade laudade ja pinkidega, külakiik, seiklusrada, matkarajad jne. Populaarseks suurürituseks, mida külastavad ka paljud kaugemate piirkondade inimesed, on kujunenud talispordipäev.

Vooselt sõideti edasi Kõue valda Võtikmetsa turismitallu, kus alles mõned päevad varem oli avatud hobikoda käsitööhuvilistele. Muljet avaldas turismitalu hoonetekompleksi ja lähiümbruse ilu ning maitsekus. Paratamatult kerkis küsimus, et kuidas ikka mõned inimesed jõuavad ja oskavad. Huvitav oli see, et õue kujunduselementidena oli mitmel pool kasutatud sellised vanu asju, mis mõnes teises majapidamises suure tõenäosusega metalli kokkuostu on rännanud.

Ringsõit jätkus Kose vallas, kus külastati Roogoja elulõngade talu, Tuhala Looduskeskust ning Polli mini-loomaaeda. Seejärel viidi kogu 50-liikmeline reisiseltskond lõunatama Patika külavanema talumaadel paiknevale külaplatsile. Jalgpalliväljaku servas oli püsti pikkade laudade ja pinkidega peotelk, mis pakkus varju kõrvetava suvepäikese eest ning kus maitsesid ülihästi perenaise valmistatud rabarberijook ja hernesupp, kohvist-kringlist rääkimata. Pärast kosutavat lõunasööki veedeti järgmised tunnid Rae vallas Lagedil Eesti Vabadusvõitlejate Muuseumis. Kohtumine muuseumi rajaja Johannes Tõrsiga jättis unustamatu mulje arvatavasti kõigile. See oli midagi sellist, mida on raske kirjeldada või ümberjutustada. Ilma liialdamata on tegemist super-fanaatikust elava entsoklüpeediaga, kes on suuteline tundide kaupa erinevatest sõjasündmustest jutustama ja üliemotsionaalselt oma muuseumit tutvustama. Meie aeg oli sel korral piiratud, kuid kindlasti tekkis nii mõnelgi huvi selle põneva muuseumiga veel eraldi ja pikemalt tutvuda.

Harjumaa külastuspäev lõppes Raasiku vallas, kus Aruküla Kultuuriseltsi tegevdirektor Garina Toomingas tutvustas Aruküla laululava, kultuurimaja ning endises mõisahoones paiknevat Waldorfkooli ja nende tegemisi-ettevõtmisi sellise entusiasmi ja innuga, et inimesed unustasid ennast kuulama pikale ja väsitavale päevale vaatamata. Selle inimese puhul on täiesti arusaadav, miks just temale on omistatud esimene Harjumaa sädeinimese tiitel. Kuigi ta teeb oma tööd juba 13 aastat, ei ole sära silmist kadunud, pigem vastupidi. Energia ning lennukad mõtted ja veel täitumata unistused ei luba ta enda sõnul tal puhkepäevi pidada isegi nädalavahetustel.

Ja nii see muljeterohke päev läbi saigi. Paidesse tagasi, kus parklas ootasid kojusõitu hommikul sinna pargitud autod, jõudis seltskond alles enne kella 10 õhtul. Loodetavasti jäävad õppereisi meenutama eredad muljed, fotod ning paljudel ka Roogoja talu elulõngad ja viinamarjad.

Fotod leiad SIIT!