Linnapea Kalev Härki sõnul on Valga ja Valka kirev ajalugu toonud siia elama vähemalt 46 rahvuse esindajaid. Rahvastevaheline ladus suhtlemine peamiste rahvusgruppide - eestlaste, lätlaste ja venelaste vahel on eelduseks, et siin saaks areneda ühine kultuuriruum, identiteet ja ettevõtlus. Valga linn toetab integratsiooni ja rahvuste vahelist suhtlemist läbi erinevate valdkondade. Parimate näidetena võib välja tuua Valka Kunstikool, Läti-Eesti Instituut, Stuudio Joy ja eakate ühendused. Elanike paremaks informeerimiseks antakse välja mitmekeelset kohalikku lehte.

Lisaks piiriülesele koostööle Valkaga räägiti lõimumisest Valga linnas läbi hariduse-, kultuuri- ja spordivaldkonna ning keelekümblusprogrammi, mis on töötanud väga edukalt juba üle kümne aasta ning andnud häid tulemusi Valga Vene Gümnaasiumis ja Lasteaias Pääsuke. Positiivse kogemusena kajastati Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni tegevusi, mida tutvustati külalistele peale seminari ka kohapeal.

Lõimumiskava arendusseminaril Valgas osalesid Haridus- ja Teadusministeeriumi, Kultuuriministeeriumi, Siseministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi ning Eestis Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed ja teiste riigiasutuste esindajad - kokku 25 inimest, kes on tihedalt seotud uue arengukava „Lõimuv Eesti 2020" koostamisega.

Eesti lõimumispoliitika eesmärgiks on luua kõigile Eesti elanikele võrdsed võimalused ühiskonnaelus osalemiseks sõltumata rahvusest või emakeelest. Lõimumisprotsess vajab riigipoolset toetust, et saavutada parim võimalik tulemus läbi kompetentse tegevuse.

Valgas toimunud riigiametnike visiiti korraldasid BDA Consulting projekti „Paremad praktikad" raames koos Valga Linnavalitsusega, kes pakkus välja seminari kava ja ettekanded.