Martina Mamontov räägib, et retseptikogumine sai alguse sellest, kui Muraste külaseltsiga mõeldi, kuidas kogukonna ja koosolemise tunnet kasvatada.

"Meil on plaan, et tulevikus võiks olla sari "Muraste hääled" ja "Muraste maitsed", need sarjad võiksid olla paberkandjal või veebis kättesaadavad," räägib Martina sellest, mis võiks olla just ja ainult Muraste külale omane, ning panuse annaksid sinna oma küla elanikud.

Unistab kokaraamatust

Kui retseptid kaante vahel, oleks sellest eeskätt rõõmu Muraste rahvale, küllap aga ka Harku valla inimestele. Martina sõnul on algus retseptikogumisega tehtud, suurelt aga ettevõtmist veel reklaamitud pole.

"Meil pole raamatule veel rahastajat, seepärast polegi väga reklaaminud. Küla veebilehel on küll üleskutse, et saatke retsept ja pilt ka juurde. Siis ühel ilusal päeval anname kogumiku välja," ütleb Martina.

Siiani saadetud retseptide kohta sõnab Martina, et kõige rohkem on leivaretsepte. Seda, et Muraste naised usinad leivaküpsetajad on, võis näha viimasel külapäeval, kui toitoimus leivakonkurss ja kõik leivad maitsesid imehästi.

Saadetud on ka rohkelt supiretsepte, magustoitude ja küpsetiste retsepte. Martina ootab Muraste elanikelt tõhusat lisa. "Kuna soovime, et retseptide valik oleks võimalikult lai, siis toimub kogumine vähemalt veebruari lõpuni," sõnab Martina. "Võib-olla saame siis teada, kas ja millega eristub Muraste retseptivalik teiste paikade retseptidest."

Kui veebruari lõpul vahekokkuvõte tehakse, selgub, kas vajatakse veel salatite või hoopis magustoiduretsepte.

Naudib kokkamist

Soomlanna Elina Österman on Eestis elanud peaaegu 16 aastat. Sellest kuus aastat Murastes. Elina nimetab oma hobideks kokkamist, küpsetamist, käsitööd ja golfi.

"Mulle on alati meeldinud küpsetamine ja söögitegemine, olen seda teinud sellest saati, kui 18-aastaselt isa ja ema juurest ära kolisin," ütleb ta.

Elina nendib, et söögitegemisest hakkas ta rohkem huvituma siis, kui Eestisse elama tuli: "Olen kogunud ja saanud kingituseks kokaraamatuid."

Elina igapäevased toidud on Soome moodi, samuti valmistab teiste riikide toite (Hiina, Itaalia). Eestis on naine õppinud seeni sööma ja mõnda seent julgeb juba ise ka korjata.

"Kui Eestisse kolisin, läks tükk aega, enne kui kohukesi ostsin, sest ei teadnud, mis need on," meenutab ta. "Olin harjunud, et ka kohupiima on üksainus sort." Tänaseks on Elina pere toidulauale jõudnud ka hapukoor ja pelmeenid.

Kahe naise jõululaud

Martina ütleb, et mõtleb jõululauatoidud varakult valmis. "Sel aastal otsustasime, et jõululauale valmistan ürtidega lambakintsu ja teeksime ka parti. Pardi tükeldan ja küpsetan koos kalkuniga. Tuleb mahedam ja mahlasem. Külmlauale tuleb traditsiooniline sült ja soolalõhe. Küpsetan ise jõululeiba, kaalikavormi ja magusaks roaks valmistan valge šokolaadi-mustsõstratordi," loetleb Martina.

Elina räägib, et Soome jõulutoidud erinevad Eesti omadest tublisti. "Meil on jõulusink, millest lõigatakse õhukesed viilud ja seda süüakse külmalt toidu kõrvale. On erinevad vormid: maksavorm (maksalaatikko), kaalikavorm (lanttulaatikko), porgandivorm (porkkanalaatikko) ja ka hapendatud kartulivorm (hapanimelletty perunalaatikko), keedukartulid ja lihakaste ning rosolje ja ka soolalõhe."

Magustoiduks valmistab Elina riisiputru ja kisselli rosinatega, kohvi kõrvale pakub piparkooke ja lehttaignast tehtud jõulutähekujulisi saiu, kus ploomimoos keskel (joulutorttu). Eesti jõulutoitudest süüakse verivorsti ja ka praekapsast, aga jõululaupäeval on laual ikka soome toidud.

Hea toidu valmistamise nipid Elina moodi on lihtsad: head ja värsked toiduained, hea tuju ja aeg valmistada; inimesed, kellele valmistada ning serveerimise juurde kuuluvad ilusad lauanõud, salvrätid, küünlad ja sobiv vein. "Olen tellinud endale soome toiduajakirju ja iga aasta ootan jõuluajal, et leian sealt midagi uut ja põnevat traditsioonilisele juurde."

Üle-eelmisel aasta tegi Elina ahjus küpsetatud peete, mida pärast küpsetamist marineeris palsamiäädika- ja oliiviõlisegus. "Eelmisel aasta marineerisin väikseid punasibulaid ja küpsetasin ahjus koos toorjuustuga. Ehk leian ka sel aastal midagi uut ja huvitavat jõulutoidu kõrvale," usub Elina Österman.