"Eks oma seltsi inimesed mind esitasid. Ja toetust tuli veel mujaltki. Lõpuks valis hindamiskomisjon välja just mind," räägib Saliste. Pärnu kontserdimajas käis mees ise kohal, et võtta riigipealt vastu rinnamärk, tänukiri ja auhinnalatern.

Samas tunnistab Andrus Saliste, et ka teised vallast esitatud tublid vabatahtlikud väärinuks autasu. Peale Saliste oli neid tänavu neli, lisaks kogu Muraste seltsi aktiiv. Meeldivaks loeb ta ka seda, et mullu sai vallast tunnustuse Kaido Taberland.

"Tore on astuda tema jälgedesse," ütleb MTÜ Muraste külaselts juhatuse esimees Andrus Saliste.

Seitse aastat külas

Milline on küla- ja seltsielu enam kui 1600 elanikuga Murastes? Külaselts loodi 2009. aasta aprillis ning eesmärk oli rahvast liita. Koosneb ju küla viiest osast. "Põlistaludega Vana- Muraste asub Mummi trahterist üle maantee. Lisaks on mõisa ümbrus, suvilate rajoon ning kaks uut elamute ala," räägib Saliste. Seltsi juhatuses on esindatud kõikide kantide inimesed. Enamus neist on saanud kohalikeks viimastel aastakümnetel. Nende hulgas ka Andrus Saliste.

Mustamäel üles kasvanud mees kolis valda 2006. aasta lõpus.

Suurim ülevallaline tegu, mis kutsuti ellu Muraste rahva eestvedamisel, on seltside ja teiste vabakondade ümarlaud. Tänaseks on ümarlaud igati elujõuline ning tegus. Lisaks käib aktiivne suhtlus ja tähistatakse erinevaid tähtpäevi.

"24. veebruari paiku toimub öömatk ja seda iga ilmaga. Mullu käis kohal vähemalt 150 huvilist. Alati tähistame ka vastlapäeva," loetleb mees. Lisaks peetakse jaanipäeva. Tuleval aasta tahetakse see korraldada koos Ilmandu vanatehnika- ja saunaklubi rahvaga.

Saavad kooli ruumid

Lisaks seisab tuleval aastal ees külaseltsi viies sünnipäev. Pidu lükkub tõenäoliselt hilissügisele, kui peaks valmima Muraste koolihoone. Sinna saab selts ka päris esimesed enda ruumid. Praegu käivad koosolekud, käsitööringid ja muud üritused mööda aktivistide kodusid "külakorda". Tuleval aastal saab Muraste ka esimese kaupluse.

Vabatahtlikkus on tore ja õilis tegevus. Millist palgatööd teeb aga Andrus Saliste? "Töötan Springmani Reklaamikojas.

Valmistame muuhulgas silte ja kleebiseid kütuse- ja autofirmadele ning kaubanduskeskustele," ütleb Muraste külaseltsi juht.
_______________________________

Vallast veel neli nominenti
• Vabariiklikku tunnustust korraldas tänavu Eesti Külaliikumine Kodukant projekti "Märka vabatahtlikke!" raames.
• Harku vallast esitati viis nominenti, kellest välja valiti Andrus Saliste.
• Lisaks esitati Helve Keel valla lastekaitse ühingust, Eneli Hinno samast ühingust ja projektist Riidekapp. Samuti Aule Kikas Muraste külaseltsist ning Väänas tegutsev Monika Iskül Eesti Skautide Ühingust.