Esialgu on uut teed vaja selleks, et ehitusmasinad ligi pääseks, hiljem koolile korraliku juurdepääsu tagamiseks.

Vald on võtnud kindla seisukoha, et me soovime igati soodustada väärika kõrgkooli kolimist meie valda. Kuna sellel on valla arengu seisukohalt mitmeid positiivseid aspekte, siis püüame teha kõik meist oleneva, et see plaan teoks saaks.

Kuhu uus tee tuleb ja kuidas see ning Muraste piirivalvekooli võimalik laienemine kohalike elanike elukeskkonda hakkab mõjutama?

Vastu võetud detailplaneeringu kohaselt on uus juurdepääsutee planeeritud algusega Klooga maanteelt ligikaudu kilomeeter peale praegust teeotsa. Tee kulgeb risti üle põllu ning edasi Kadaka tee lõpust ehk rahvasuus nimetatud "lollideküla" tagant pangaservalt alla. Kohalikud elanikud ei pea kartma, et nende aia kõrvalt hakkab läbi minema tiheda liiklusega tee - rajatav tee jääb kõigist elumajadest eemale ja osaliselt läheb tee süvendisse, aga pakutud on ka teisi lahendusi.

Kui kogu Sisekaitseakadeemia meie valda kolib, siis see tähendab tõepoolest mõnevõrra rohkem õpilasi, kellest paljud hakkavad elama ühiselamutes ja liiguvad põhiliselt nädala alguses ja lõpus kodu ning kooli vahel. Samas kohalike elanike elukvaliteeti see kindlasti kuidagi ei mõjuta.

Oma territooriumilt piirivalvekool väljapoole ei laiene, kõrghooneid neil ehitada plaanis ei ole ja ega me ei lubakski. Kogu looduskeskkond säilib kooli ümber puutumatuna, sest tegemist on kaitseala vahetu äärealaga. Pigem on ülikooli laienemisel mõju meie valda positiivne. Milline teine vald võiks uhke olla selle üle, et neil on oma ülikool? Harku vallaga seostatakse praegu paraku sageli Harku vanglat, tore oleks sellest kuvandist vabaneda.

Ka Tabasalu koolil on käimas tihe koostöö Sisekaitseakadeemiaga, see on väga positiivne. Uue tee ehitamisel on ka üks meie jaoks rõõmustav moment - see annab meile korraliku ligipääsu Tilgu sadamale, mida meil tänasel päeval veel ei ole ja mida me ei saa ka olemasoleva tee baasil ehitada, sest tegemist on teega, mille üks osa on varisemisohtlik, kui sinna suurem liikluskoormus, näiteks raskeveokid ja ehitustehnika, peale lasta. Nii saaksime jätta mereäärse piirkonna puutumata, aga ometi tagada vajalikud juurdepääsud piirkonna arenguks.

Samas ei ole Sisekaitseakadeemia kolimine meie valda veel kindel. Millal see selguda võiks ja kuidas protsess nüüd edasi läheb?

Loodame väga, et vabariigi valitsus Siseministeeriumi juhtimisel teeb oma otsuse ära sel kevadel-suvel. Meie oleme omalt poolt detailplaneeringut menetledes püüdnud lahendada koostöös riigiga esilekerkinud probleeme , et riik saaks igakülgselt oma otsust kaaluda. Juhul kui otsus tuleb selline nagu me soovime, siis võib tõenäoliselt projekti realiseerumist oodata mitte enne kui paari aasta pärast. Antud detailplaneeringut menetleme nüüd edasi nii nagu seadus seda ette näeb. Kõigepealt toimub avalikustamine, kus kõik kohalikud elanikud ja teised asjast huvitatud isikud saavad planeeringu kohta oma arvamust avaldada ja soovi korral ettepanekuid esitada.