Päinurme Internaatkooli direktori Eevi Tüüna hinnangul suhtutakse juba kuivanud puusse kui küla sümbolisse suure austusega. Nimelt kavatsetakse tammest säilitada niivõrd palju tüveosa, et see ei oleks enam külastajatele eluohtlik. Lisaks sellele kavatseb kool koostöös Päinurme koduloomuuseumiga paigaldada vana tamme juurde infotahvli põlispuu kohta. Peale selle elab Päinurme tamm edasi kohaliku külaseltsi vapil ning rahva mälus.

* Päinurme tamme oletatavaks vanuseks võib pidada umbes 600 aastat. Kohaliku pärimuse järgi olevat tammepuu istutatud Päinurme (Assiku) mõisniku pulmapäevaks. Loodusemees Viktor Kapp on Päinurme tammest 27 aastat tagasi rajoonilehes Võitlev Sõna kirjutanud järgnevalt: „Kel on huvi ning kes ei pelga jalavaeva, võib tutvuda Huuksi metsade rekordpuuga. Praegu ulatub tamme tüve ümbermõõt 4,19 meetrini ning kõrgus 21,8 meetrini. Äratab tähelepanu, et üks kagupoolne oks on tüvest 15 meetri kaugusel."

Arvata võib, et Päinurme tammele on saatuslikuks saanud tema kunagiste hiigelokste raskus. Vaatamata asjaolule, et 1993.aastal sai põlispuu keskkonnaosakonna kaasabil okste ümber tõmmitsad, oleks tulnud puu juba varasemalt murdumise vastu kindlustada. Oma osa vana tamme hävingu kiirendamisel oli ka metallivarastel, kelledele tamme kaitsvad tõmmitsaid silma jäid ning oma koha vanaraua kokkuostus leidsid. Kokkuvõtvalt võib siiski tõdeda, et ükski asi ei ole igavene ning tamm pidas Päinurme pargis uhkelt vastu sajandeid.