1. Lapse sünni registreerimiseks esitatakse perekonnaseisuasutusele (vallavalitsusele) sellekohane avaldus.
  2. Kui lapse vanemad ei ole abielus, siis lapse põlvnemine isast tehakse kindlaks lapse isa ja ema ühise kirjaliku avalduse alusel. Kui on alust arvata, et ühise avalduse esitamine võib osutuda pärast lapse sündi võimatuks või raskeks, võib avalduse esitada ka naise raseduse ajal. Kui vanemad ei saa isiklikult ühist avaldust perekonnaseisuasutusele esitada, võib kumbki esitada notariaalselt tõestatud avalduse.
  3. Alaealised lapsevanemad on piiratud teovõimega ning ei saa seetõttu ise lapse sündi registreerida, vaid nende lapse sünni registreerimise avalduse esitab kohalik omavalitsus kui lapse seaduslik esindaja. Sellisel juhul peavad kohal olema ka alaealiste lapsevanemate vane-mad, kes peavad andma nõusoleku isaduse omaksvõtuks. Selleks, et alaealine ise saaks oma lapse sündi registreerida, peab ta juba varem pöörduma kohtu poole oma teovõime laiendamiseks. Kõige keerulisem ongi lapse sünni registreerimine juhul, kui lapse vanemad (või üks vanematest) on alaealised. Selleks, et asjaajamine kiiremini laabuks, olekski soovitatav juba varem kõik eesseisvate toimingute kohta täpselt järele uurida.
  4. Lapsele nime panemisel tuleb arvestada nimeseadusega (näiteks eesnimi võib koosneda mitte rohkem kui kolmest lahku kirjutatud nimest või sidekriipsuga soetud kahest nimest jne)
  5. Enam ei anta välja sünnitunnistusi, vaid sünni registreerimine vormistatakse elektrooniliselt perekonnaseisukandena ning avaldajale antakse tema soovil välja ainult sünnitõend.
  6. Sünni kannet ei tehta enam koheselt, vaid 7 tööpäeva jooksul.

Surma registreerimine

  1. Surma registreerimiseks esitatakse avaldus 7 päeva jooksul isiku surmapäevast arvates.
  2. Vallavalitsus registreerib surma 3 tööpäeva jooksul.
  3. Enam ei anta välja surmatunnistust, vaid avaldajale antakse tema soovi korral surmatõend.

 

Tõend

Elukoha ja perekonnakoosseisu tõendit asendab nüüd väljavõte pereregistrist. Selle saamiseks tuleb vallavalitsusele esitada vabas vormis kirjalik avaldus. Kõik paberil esitatavad dokumendid skannitakse ja lisatakse pereregistrisse, seetõttu võtavad toimingud ka kauem aega. Proovime omalt poolt ikka teha toiminguid nii kiiresti kui võimalik. Muudatusi on teisigi, nii et kui teid huvitab, lugege seadust, aga võite julgesti lisainfot küsida ka vallavalitsusest vallasekretärilt (tel 384 9022, helju@kareda. ee) või sekretärilt (tel 384 9020, terje@ kareda.ee). Oleme läbinud vastava koolituse ning sooritanud eksami – ka seda nõuab seadus, ilma eksamit sooritamata ei ole õigust perekonnaseisukandeid teha.