Kokku lõi selleaastasel Muuseumiööl kaasa üle 130 muuseumi, lisaks mitmed arhiivid, näitusepaigad, samuti kirikud ja ajalooseltsid. Muuseumid avasid tasuta külastusteks oma uksed kell 18-23.

Harjumaa Muuseum lubas oma reklaamis, et läheneb tähtedele nii otseselt kui ka kaudselt. Seda käisid uudistamas 256 inimest.

Ettevalmistused olid muljet avaldavad: nõusolek esinemiseks oli saadud kahelt oma ala professionaalilt, fondidest olid välja toodud tõelised rariteedid, pargimängu legendidega oli üksjagu vaeva nähtud, oli ka ise küpsetatud ja võileibu valmistatud.

Väike elevus tekkis enne esimese loengu algust, kui selgus, et Tallinnast marsruudil Keila - Risti kirik - Paldiski liikuv muuseumibuss hilineb kümmekond minutit. Külaline Ene Ergma sai sisseelamiseks aega, rääkis oma päevast, et tuli Pokumaalt. Tekkis väike dialoog ühe poisinaaskliga, kes tahtis teada, kes need pokud on. Toodi juurde toole ja saabuski u 40 inimest, nii et saal sai päris täis.

Pärast direktrissi Riine Kallase avatervitust saigi sõna astrofüüsik Ene Ergma, kes pealkirjastas oma esinemise väga mõjuavaldavalt - „Kosmoseriik Eesti".

Juttu tuli osalemisest NL kosmoseprogrammides, satelliitidel põhinevatest teadusuuringutest ja paljust muust põnevast. Ettekanne oli hariv, rohkete näidetega hästi illustreeritud.

Igav ei olnud. Mõnus oli ka esinemislaad: emotsionaalne, vaimustunud. Uhkelt meenutas esineja tudengite projekti „Est-cube". 7. mail sai aasta selle poiste oma kätega ehitatud uuenduslike lahendustega satelliidi orbiidile saatmisest. Sellega saigi Eesti kosmoseriigiks! Ene Ergma nimetas neid fantastilisteks noorteks ja läks lausa põlema neid kiites. Kosmose suunal tegutsemist peab ta õigeks just sellepärast, et siis on nutikatel noortel siin midagi ette võtta, nad ei lähe ära. „Riigi kohus ongi pakkuda noortele võimalusi," võttis esineja oma mõtte kokku.

Õhtu teine külaline tegeleb samuti tähtedega. Kui eelmine tund oli pilguheit astronoomiasse, siis nüüd algas pilguheit astroloogiasse. Külas oli 25-aastase staažiga astroloog Tiina Varatalu. Ta tunnistas, et astroloogia kasutab astronoomia saavutusi. Sõnum tekib siin läbi intuitiivse äratundmise.

On võimalik vaadelda kõikide hetkede tähendust, õppida tundma iseennast. Endast tulebki alustada, rõhutas esineja. Ta lubas ka soovijatele teha sünnikaardi. Näited slaididel (27. aprill 2007 - täiuslik aeg pronkskuju eemaldamiseks, 12. veebruar 2006 - Kristiina olümpiavõit Torinos) olid usaldustäratavad. Ka skeptikud said aru, et astroloogia ei ole pelgalt horoskoopide koostamine ja ennustamine. Esineja oli vahetu ja tekitas pingevaba õhkkonna. Küsimusi oli palju. Juba pressis aeg peale.

Raamatukogus olid laudadele seatud fondidest välja toodud haruldased esemed ja tuli ära arvata, mis need on või milleks neid kasutati. Fondi perenaine, peavarahoidja Mall Siniveer, valged kindad käes, näitas soovijatele asju lähemalt. Kokku võttis osa 17 võistkonda.

Parimad olid Ristilt pärit EMRA ja Tiina, esimene sai 21 punktist 18. Kui tubakalõikaja, täikamm, sokitripid või muhv olid paljudele tuttavad, siis pesukäsi, titevöö, lipsude vutlar või noa-kahvli hoidja olid küll tundmatud suurused. Fonditähed, haruldused olid nad aga kõik!

Pargimäng selgitas, kui hästi tunneme oma linna tähti. Proovige ära arvata: „Ta on sündinud 1972. a, on esindanud Eestit mitmetel suveolümpiamängudel (1992 Barcelona, 1996 Atlanta, 2000 Sydney), Euroopa ja maailmameistrivõistlustel. 2001. aastast tegutseb Keilas temanimeline spordikool."

Jõesaare kaardi järgi tuli leida 9 punkti, igaühes ühe muusiku, näitleja, sportlase, kirjaniku, kiriku- või ühiskonnaelu tegelase kirjeldus. Vastuseid - Kärt Tomingas, Pearu Paulus, Jan Uuspõld, Peeter Volkonski, Indrek Sei, Erik Tohvri, Ado Köögardal, Gustav Kulp, Tanel Mõistus -otsis umbes poolsada oma nutikuse proovijat.

Päris viimastena jõudis rajalt veidi enne kl 11 õhtul Tallinnast tulnud perekond, kus ka ilmselt noorim mängust osavõtja - 3-aastane Laura Miia, rõõmus ja reibas. Päris öö oli käes.

Harjumaa Muuseumi väike kollektiiv oli olnud jälle kõrgel tasemel tegija. Ainult kiidusõnad! Kahju neist, kes ei saanud või viitsinud tulla. Aga ehk käisid nad teistes muuseumides?