Enne veel, kui proovid algasid, peeti kohalikke võistulaulmisi lasteaedades, koolides. Kõik hääles olevad noored lauljad tõi välja kultuurimaja lauluklass. Laste Muusika-Mängu-Kool „Tõruke" oli esindatud noorimates vanuseastmetes. Vajangu Põhikool oli esindatud nagu alati - kindlal ja heal tasemel.

 „Tammetõru" lauluvõistluse traditsioonid nõuavad selle maa tutvustamist, kus maikuus Eurovisioon toimub. Seega pöörasime oma lauluvõistlusel rohkem tähelepanu just Rootsile, sest 58. Eurovisiooni lauluvõistlus toimub juba 5ndat korda Rootsis ja 3ndat korda Malmös.

Kontserdi edenedes saime teada, et Rootsi leidurid on leiutanud: auruveduri, päikesepatareid, laevapropelleri, dünamiidi, tellitava mutrivõtme ja universaalsed torutangid, sünteetilise teemandi, peegelkaamera, priimuse, leeklambi, kuullaagrid ja jalgratta vabajooksuga ratta ning tagapidurid. Teadke, et neid asju siis pole mõtet enam leiutada.

Õppisime ära ühe toreda salmi nii inglise, soome kui rootsi keeles: "Island, island, Grassy island, Grassy island's Bride." "Saari, saari, Heinäsaari , Heinäsaaren Morsian." "Ö, ö, Hö ö, Hö öns Mö."

Rootsiga meenuvad tavaliselt Eurovisioon, ABBA, Astrid Lindgren, Ilon Wikland, Rootsi surströmming ehk hapendatud räim, kuninglik pere, kollane-sinine värvikombinatsioon, kirjanik August Strindberg, blondid mehed, Volvo jms.

Tamsalu lauluvõistlusega meenuvad eelkõige kõik tublid ja omanäolised laulusolistid. Aitäh teile - te olite oma laulud kõik kenasti selgeks õppinud ja pakkusite publikule ja konkurentidele kauni kontsertelamuse.

Žürii, koosseisus Kaia Klaan, Maris Meos, Karl Meos, Kalev Pärtelpoeg ja Urmas Tamm kiitsid asjalikke lauluõpetajaid ja toredaid soliste. Sel korral tunnustati:

I vanuseastmes (2-4 aastased). 1-3 koht läks jagamisele Triin Kundla, Marit Võhma ja Kris-Rego Neeme vahel .Lauludeks „Lepatriinu", Tore laps" ja „Hobuke".

II vanuseastmes (5-6 aastased). Võidulauluks „Nuku hällilaul" Laura Rannametsa esituses. Järgnes Marta Raudsepp lõbusa jänkulapsena. Kolmandaks laulis „Magusad sõrmed" Holger Soll.

III vanuseastmes (7-9 aastased) Võitu maitses Eliise - Marie Soll lauluga „Saatke meile meile!". Järgnesid Brita Rannamets „Tantsulauluga" ja Leandre Langinen „Lohe lennutamise lauluga"

IV vanuseastmes (10-12 aastased) Laura Mätlik võitis nii publiku kui žürii südame lauluga „Väike päike". Kõrged kohad omistati Marta Koldele „Laululinnuhaldjas" ja Rhonda Rannamrtsale „Tänav, pink ja puu" eest.

V vanuseastmes (13-14 aastased) olid batsillid ja viirused oma töö teinud. Laulis vaid kaks karastunumat neidu ja laulsid hästi!

Marleen Raudsepp lauluga „Echo" ja Anella Veebel lauluga „Kahekesi" tunnistati teenitult vanuserühma parimateks.

Kultuurimaja lemmikuna tunnustati Nele Sumret, kes vaatamata saateansambli apsudele jäi kindlaks õigele viisile ja laulis oma laulu kindlalt lõpuni.

Suured tänud lauluõpetajatele Tiiu Paele, Andra Hoolmale, Marve Lehtmele, Kaja Raudlale ja Kadri Kasele. Ilma teieta ei oleks seda toredat lauluvõistlust.

Aitäh veel Karmenile, Eva-Kaarinile ja Evlinile taustalauljate ja õhtujuhi rolli eest. Tänud fotograaf Aavole ja valguspuldi taga istunud Taavile, asjatundlikule žüriile. Armsad Kaja ja Jaana - tänud teile, kes te meie pärast oma puhkepäevast loobusite.

Tore on tõdeda, et ka vallavanem ei pea paljuks oma puhkepäeval noori soliste ja lauluõpetajaid tänamas käia. Vastutasuks saab ta muidugi seda kaunist kontserti ise kohapeal nautida.

Kultuurimaja oma rahvale aga sügav kummardus, sest igaüks pidi mitme eest väljas olema, et tulla toime nii helindamise, aukirjade trükkimise ja valgustehnikaga, pillipoiste ohjamise ja proovidega, banketilaua ja pannkookide küpsetamisega, piletimüügi ja filmimisega, pillipoiste toitlustamise ja kohvikeetmisega, auhindade ja lillede muretsemisega ja veel kümnete pisiasjadega.

Ainult koostöös saame endale selliseid toredaid sündmusi lubada. 25. „Tammetõru lauluvõistlus" ootab meid 2014nda aasta Jürikuus. Aga enne seda on veel oi kui palju muid kontserte, pidusid, näituseid jt tegemisi. Päikeselist kevadet kõigile.