Ühel sumedal hämaral sügisõhtul, kui õhk oli muutunud juba jahedaks, taevas kumas kahvatu kuu ja puulehtede vahel oli kuulda haldjate sosinat, toimus siinsamas Sakus salajasel moel ootamatu metamorfoos. Pallipõrgatuste ja higilõhnaga harjunud võimlast sai üleöö justkui imeväel Usinate Töösipelgate abiga kaunite lillede ja kenade maalidega kaunistatud ballisaal.

Seda hetke oli oodatud kaua - nimelt oli kuninganna Geisha kuulutanud viiendat aastat järjest just selleks päevaks välja kogu kuningriigi parimate tantsupaaride valimise. Kogu kuningriigi osavaimad meistrid olid võitjatele uhkeid auhindu meisterdanud. Pikalt olid sirgeimad noormehed ja kauneimad neiud selleks tähtsaks sündmuseks valmistunud, kaua parimate tantsuguvernööride käe all poognaid lihvinud.

Kuninganna oli Heale Tantsuhaldjale andnud ülesande kutsuda kokku üle ilma ka kõige terasema silmaga õigusemõistjad, kes paremate hulgast parimad pidid välja valima.

Uhked kalessid ja kaunid kaarikud hakkasid juba varavalgest kuninganna Geisha valdustesse voorima, üle mägede ja läbi porimülgaste tuli neid kohale loendamatu hulk. Ei olnud enne siinmail sellist nooblit väge nähtud! Ballisaal sai pilgeni täis - polnud seltsidaamidel ja teenijahärradel leida kohtagi, kust uhkeid tantsupoognaid salamisi piiluda ja ballikülaliste toredaid parukaid veel kohevamaks sättida. (Jah, mõtles kuninganna endamisi - järgmiseks aastaks on suuremat ballisaali vaja...)

Ning siis kuulutas Hea Tantsuhaldjas kauaoodatud sündmuse alanuks! Oh neid uhkeid piruette ja keerukaid samme, mis noorsandid ja preilid õigusemõistjate heakskiitva pilgu nimel ette võtsid. Elegantsete frakisabade ja kaunite ballikleitide keerlemise taustal kostus ka seltsidaamide sosinat. Kes kudus intriige - küll oli õigusemõistjal vildak vaade, küll kaugel konkurendil kortsus kleit! - keda pidi ärevusest ja õhupuudusest minestamisest toibutama.

Kuid paremad paarid pidid valitud saama, sest neid ootas au ja kuulsus ning tükike Geisha Kuningriiki ning osavate meistrite poolt valmistatud vägevad auhinnad. Ja valitud nad said! Oi neid pisaraid, oh seda valu, kui mõne kaunitari peale kohtuniku karm pilk pidama ei jäänud. Eks valik ikka nendele langes, kes kõige kibedamalt harjutanud olid. Ei saanud armu laiskvorstid ja eneseimetlejad!

Suur oli kõigi külaliste hämming ja üllatus, kui Hea Tantsuhaldja ja tema virga kaaslase Kauni Tantsutähe poolt visalt ja kannatlikult õpetatud kohalikud hoolsad noored tantsijad õigusemõistjate poolt järgemööda kuningriigi paremate hulka arvati! Oh seda rõõmu, oh seda õnne! Siiski jätkus ka kaugemate nurkade külalistele au ja kuulsust.

Hakkaski kaunis õhtu jõudma lõpule. Kaarikud ja kalessid asusid, kes rõõmsa kapakuga, kes vaikselt loksudes, tagasi pikale koduteele. Õigusemõistjad kosutasid end raske päeva järel magusate konhveetidega ning asutasid end samuti koduteele.

Usinad Töösipelgad muutsid unelmate ballisaali kui lõppevas unenäos tagasi pallipõrgatustes kajavaks võimlaks. Vaid üksik õis põrandal reetis kaunist möödunud muinaslugu...


Silver Ingver ja Triinu Piirsalu tantsuhoos

Geisha Kuningriigi parimate hulka kuulusid:

Madis Luig ja Killu-Triin Pajumets, juunioride 2 C klass, standardi esikoht ja ladinas samuti esikoht

Stefan Korjus ja Merilyn Teder, noorte B klass, ladinas esikoht

Silver Ingver ja Triinu Piirsalu, laste D klass, standardis esikoht, ladina tantsudes 3. koht, C klassis standardis 5. koht

Kevin Kangur ja Anne-Liis Paenurm, juunioride 1 D klass, standardis 3. ja ladinas esikoht

Kaspar Eerik Maarand ja Merilin Kangur, juunioride 2 C klass, standardis 4. koht

Kairo Kõrgend ja Aleksandra Katariina Org, juunioride 1 B klass, ladinas 5. koht ja standardis 7. koht

Christer Lohk ja Siiri-Liis Huttunen, juunioride 2 C klass, standardi 7. ja ladinas 5. koht

Martin Tava ja Anette Karbus, laste C klass, ladinas 7. koht

Jarko Palmiste ja Lisette Rooberg, laste 2, 6 tantsu 5. koht

Tublid olid ka Rasmus Raidvere ja Merily Adams, Erik Soasepp ja Sandra Topkin, Andreas Marten Aaviste ja Karmel Saaremägi, Lennart Mathias Männik ja Gloria Sibold, Simon Harly Allik ja Sarah Elisabeth Haidak, Robert Tarlap ja Sohvi Saar, Pranko Kõrgessaar ja Liis Rehemaa.

Tantsumuinasjuttu toetasid Fazer, Saku vald, Rocco, Marli, Vichy, Corny Big, Tallink Hotels, Suusad.ee, Heely's, Eesti Kontsert, Rahvusooper Estonia, Mesimummi mängumaa, Kirkland, Hansaplant, Baltic Agro, Vitis, Ossmet, First Class Service, Paulig, Pez, Pagaripoisid, Eesti Templitehas, Kangadžungel, Proplastik, Reklaamistuudio.

Muinasjutu vestis üks Usin Töösipelgas.