Vallavalitsus hindas senist puude raieloa väljastamise korda ning selle kasutamise käigus tekkinud küsimusi ning otsustas koostada ja volikogule esitada täiesti uuendatud õigusakti eelnõu.

Uue korra kohaselt saab esitada raieloa taotlust elektrooniliselt ning inimese soovil väljastatakse raieluba samuti elektrooniliselt. Täpsustatud on ka raieloast keeldumise asjaolusid. Lisatud aluste hulgas on alus keelduda raieloa väljastamisest, kui maaüksuse osas on pooleli planeerimismenetlus ja tegelikult pole teada, mis puud määratakse säilitatavaks, või on projekteerimistingimused alles väljastamisel.

Asendusistutuse kohustus

Elujõulise puu raie korral on ka kehitavas eeskirjas ette nähtud asendusistutuse kohustus. Kavandatava muudatuse eesmärgiks on sätestada reeglid võimalikult selgelt ning võimaldada isikutele juba aegsasti arvestada sellega, mida kavandatav raie kaasa tooks. Asendusistutust kasutatakse juhul, kui inimene soovib raiuda elutervet puud, mis on planeeringu või ehitusprojektiga ette nähtud säilitamiseks. Asendusistutuse puhul kehtib põhimõte, mille kohaselt ühe raiutava puu asemele tuleb istutada Saue Vallavalitsuse määratud avalikku kohta uus puu.

Lisaks on uues eeskirjas sätestatud koe tsiendid, mille kohaselt näiteks väärtuslike puuliikide raie puhul kohaldub koe tsient 2 ehk ühe väärtusliku puu raie korral tuleb asendusistutus korraldada kahele puule. Väärtuslike lehtpuude ja oksapuude hulka loetakse kõik tamme liigid, harilik pöök, künnapuu, kõik männi, lehise liigid, leht- ja okaspuude vormid ja teisendid. Lisaks kasutatakse koe tsienti 2 nende tervete ja elujõuliste puude raiel, mille likvideerimiseks puudub otsene vajadus (ei jää ehituse alla vms).

Lisaks asendusistutuse põhjalikumale sätestamisele on raieloa andmise korra eelnõus kirjas, et raieloa taotlemisega annab kinnistu omanik vallavalitsusele õiguse siseneda oma maaüksusele puid mõõtma ja hindama. See on vajalik, et kindlaks määrata puu olukord ning otsustada asendusistutuse vajalikkus. Mõõtmise ja hindamise teostamiseks võtab Saue valla keskkonnaspetsialist raieloa taotluse esitanud inimesega ühendust ning lepitakse kokku sobiv aeg, millal on võimalik puid vaatama tulla.

Raieloa andmise kord Saue vallas eelnõu on avalikustatud Saue valla koduleheküljel aadressil www.sauevald.ee ning kõik võivad sellega tutvuda ja teha ettepanekuid 16. aprillini 2012 eelnõu täiendamise osas aadressil kristin.lepikson@ sauevald.ee.