Nüüd kutsuti seltsiliikmed aasta viiendal päeval Nääripeole. Teadaolevalt pidi kohalikke häid lapsi ja tublisid inimesi tänama tulema Näärivana ja tema kaunis abiline Lumivalguke. Ja viimane võimalus avanes tantsida majabändi "Hea Meelega" muusika saatel. Ansambel sisustas kohalikele ka eelmise jaanipäeva.

"Seekord kukkus nii välja, et päris retropidu ei ole. On rohkem selline retrohõnguline," ütles kultuuriaida perenaine Kaja Rasmann. Et pidu lükati tavapärasest nädala võrra edasi, saigi see nimeks "Nääripidu."

Pidulaua katsid kohalikud ise. Kes oli küpsetanud leiba, kes keetis aida köögis kartuleid või küpsetas praadi. Usinad perenaised lasid kätel kiiresti käia. "Ja milline bänd meil veel on," naljatavad mehed. "Kohe kahe milline!" vastab keegi. 

Pilli- ja laulumehed Uku Ojand ning Silver Tamm ansamblist “Hea Meelega” pakkusid nääriõhtule sobivat muusikat. Foto: Allar Viivik

Seltsile hea aasta

Peo alguses tänasid Kumna Küla Seltsi juhtivad Maarja Kaljurand, Katrin Hirvelaan ja Marko Kuusalu möödunud aasta tublimaid. Samuti said tänukirjad ka toetajad. Need, keda kohal polnud, saavad tänukirjad seltsijuhtide sõnul kas käsipostiga või tähitud kirjaga.

Milline oli aasta 2012 seltsile ja kohalikele?

"See oli meile oli tore aasta Osalesime näiteks Vanamõisas talendikama küla valimisel, kus Kumnale tuli väärikas teine koht. Seda Vääna Külakoja järel," ütles Hirvelaan. Samuti sai külaselts rahastuse kahele kohaliku omaalgatuse programmile projektile. Ühega korraldati lastele toredaid käsitöötubasid septembrikuise viljalõikuspeo raames. Teisega soetab selts aasta algul vajalikku tehnikat, millega Kultuuriaida kasutajad saavad hea võimaluse uute oskuste õppimiseks. "2013. aastal plaanime keskenduda rohkem projektidele, et leida võimalusi muuta külaelu veelgi aktiivsemaks ja paremaks," lubas Hirvelaan.

Nääritaat Venemaalt

Vahepeal lõid laulu- ja pillimehed Uku Ojand ning Silver Tamm lahti muusika, mille järgi sai tantsida ringtantsu aastast 1979. "Mehed sissepoole, naised väljapoole. Meenutame aastat, kui film "Saatuse iroonia ehk Hüva leili" oli veel uudisteos Ning näärivana käis mõnes kodus kohe mitu korda!" ütlesid pillimehed. Et pidu oleks retrolikum, siis vaatasid saalis nurgast rahvast ka olümpiamaskotid Miška ja Vigri.

Kauaoodatud Näärivana ja tema abiline astusid saali tund enne keskööd. Venemaalt saabunud taat ja Lumivalgeke esitasid tervituslaulu filmist "Oota sa!" ning asusid seejärel kinke jagama. Seltsi liikmete kogutud paki lunastamiseks loeti luuletusi, lauldi või suisa tantsiti. "Kõige tähtsam on ikkagi rahu ja õnn," ütles Lumivalgeke hüvastijätuks. Rahvast kogunes tasapisi juurde ning tublimad pidasid peol vastu varaste hommikutundideni.

"Pühapäeval, 13. jaanuaril, põletame koos jõulukuuski. Algus kell 16 kultuuriaida ees," lubas perenaine Kaja Rasmann pärast pidu.