Võistluskavas oli võistkondlik naisekandmine, vabastiil ja naisekandmise sprint.

Kohe üsna distantsi algusosas tuli võistlejail läbida 1 m sügavune veetakistus. Veetemperatuur oli kasinalt 8-9°C ja vettehüppamine päris ekstreemne katsumus. Aga võistlejad tulid sellest igati vapralt välja.

Võistkonnavõistluses asusid esmalt võistlusrajale Keskerakonna  ja Reformierakonna võistkonnad. Kummagi võistkonna viimase vahetuse jooksjad olid kaunilt ja teemakohaselt kostümeeritud - Keskerakond Ninasarvikuks ja Reformierakond Oravaks. Omavahelises duellis jäi peale Reformierakond, kes võistles koosseisus: Raimo Kuusemäe, Allar Adamson, Indrek Kesküla ja Eli Lahesoo. Keskerakonna eest astusid välja Hans Kruusamägi, Jüri Laos, Harri Lõomets ja Siret Kotka.

Järgmine start viis võistlusrajale kaks põlist konkurenti, naabervallad Väike-Maarja ja Tamsalu. Tamsalu valla võistkond koosseisus Kaspar Raudla, Eiko Laine, Karel Eesmaa ja Marleen Kippar oli seekord nobedam. Väike-Maarja valla eest olid võistlemas Aimar Türbsal, Ants Einsalu, Andri Part ja Kristiine Adamson.

Võistkonnal Sõbrad, kes oli üheksandat korda osalemas, tuli starti asuda üksinda. Sõbrad (Mauri Zahkna, Marek Zahkna, Renno Remmel ja Merlin Zahkna) on viimastel aastatel olnud võitmatud nii Väike-Maarjas kui ka MM-võistlustel Soomes Sonkajärvil, ja olid seda selgi korral.  

Põhivõistluse starti asus kuus paari. Eesti viimaste aastate parimad Alar Voogla ja Kristi Viltrop sel korral osalema ei tulnud. Parima naisekandja troon oli seega vaba ja kõigil oli võimalik sellele pürgida. Eesti kangematele olid konkurentsi pakkumas ka viimaste aastate maailmameistrid soomlased Taisto Miettinen ja Kristina Haapanen.  

Ilmastik oli küll suhteliselt ebasoodne ja veetakistus harjumatult külm, aga võistlustulemusi see oluliselt ei mõjutanudki. Esimeseks tulnud Taisto Miettineni ja Kristina Haapaneni aeg 1,02,82 on täiesti võrreldav eelmiste aastate tulemusega. Eesti parimaks paariks võistlesid end seekord Marek Zahkna ja Merlin Zahkna, kes lõpetasid ajaga 1,05,02.  

Esimesest Väike-Maarja naisekandmisvõistlusest peale iga kord osalenud Viljandi paar Janno ja Anu Sild olid selgi korral stardis. 15 aastat tagasi Samartsevi nime all alustanud Anust sai 5 aasta eest Sild ning nende peret võib pidada lausa naisekandmisvõistluse maskotiks, sest nad on kindlalt iga kord kohal ja seda koos lastega, kes nende aastate jooksul on päris suureks sirgunud. Särgidki kõigi nende pereliikmete seljas olid spetsiaalselt naisekandmisteemalised. Tänavu õnnestus neil poodiumil hõivata kolmas koht.

Tallinna paar Jaanus Raamat/Irina Ševko ning Väike-Maarja paar Henri Manninen/Merilin Reisenbuk jäid oma tulemusega küll poodiumilt välja, aga esinesid igati tublilt ja kiiduväärselt.

Omaette väljatoomist väärib kindlasti (Rakvere päästjate) Maie ja Valduri mõnuga võetud ja publikut naerutav osavõtt. Maie võttis nende osalemise kokku väga lustakalt: "Ütlesin Valdurile, et kaua sa ikka siin kodus maasikapeenarde vahel konutad ja õlut rüüpad. Näita välja, mis mees sa oled!" Ja nii küpseski otsus naisekandmisvõistlusel kaasa löömiseks. Valdur pani täies varustuses päästja kostüümi selga, ballooni õlale, haaras Maie sülle ja oligi stardis. Raske rada sai väärikalt läbitud ja Maie sai kinnitust, et Valdur suudab teiste meestega, kui võrdne võrdsetega, mõõtu võtta küll.

Sprindirajale söandas seekord siirduda vaid kaks paari. Parimal Eesti paaril Mauri Zahknal, Merlin Zahknal tuli tunnistada selleski võistluses soomlaste Taisto Miettineni ja Kristina Haapaneni nappi paremust, ajad vastavalt 0.15,35 ja 0.15,26.

Valla küladevaheline naisekandmisvõistlus kulges erijuhendi järgi, mis oli tavavõistluse omast erinev - natuke lihtsam ja vahest põnevamgi. Näiteks ei pidanud mees seal ise veetakistust läbima, vaid sõidutas naise kummipaadis üle vee ja sealt edasi käruga järgmisse vahetusse. Võistlusrajale asus neli küla. Parimaks osutus Nelikand (Rein Miller, Henri Manninen, Kalev Õim ja Mariliis Martõnova), Triigi, Avanduse Kiltsi ees.

Õiguse esindada Eestit Soomes Sonkajärvil 6.-7. juulil toimuvatel naisekandmise maailmameistrivõistlustel said vabastiili parimad Marek Zahkna/Merlin Zahkna ja võistkond Sõbrad (Mauri Zahkna, Marek Zahkna, Renno Remmel, Merlin Zahkna).
Hoiame pöialt, et nad seal maailma parimaile edukalt vastu astuksid ja suudaksid maailmameistritiitli üle mitme aasta taas Eestisse tuua!