Mida teevad naiskodukaitsjad tänapäeval?

Praegusel ajahetkel on Naiskodukaitses võimalik tegeleda meditsiini, toitlustuse, side- ja staabitööga, võtta osa avalike suhete erialagrupi tegevustest ning tagada formeerimist. Oluline osa on noortega tegelemisel, naiskodukaitsjad on Kodutütarde juhiks.

Naiskodukaitse peab oluliseks tervislikke eluviise ja liikumist, seega on moodustatud ka spordigrupid, et võistelda nii rahvaspordi- kui militaarvõistlustel. Oma pikkade traditsioonide hoidmiseks saab osa võtta ka kultuurilistest tegevustest. Seega katab üks organisatsioon väga laia tegevuste spektri, milles kindlasti leiavad oma väljundi nii nooremad kui ka eakamad naised.

Naiskodukaitses osalemine on kõige parem viis naistel olla kaasatud ja panustada riigikaitsesse. Naiskodukaitse organisatsioon tõstab esile isamaalisi aateid ja traditsioonide hoidmist ning aitab kaasa kaitsetahte kasvatamisele, kodanike julgeoleku kindlustamisele, enesearendamisele, ühiskondliku tegevuse ja tervislike eluviiside harrastamisele.

Nii on toimetanud ka kogu Harju ringkond - toetanud oma tegevusega Kaitseliitu, osaledes formeerimisel, tagades esmaabi ja toitlustamise meeste õppustel; kasvatanud ja õpetanud järelekasvu Noorkotkaste ja Kodutütarde näol; tegelenud tervislike eluviiside propageerimisega osaledes jalgsi- ja jalgrattamatkadel ning sportlikel ja militaarsetel võistlustel; tegelenud eneseharimisega ja teiste õpetamisega läbides vajalikud baasväljaõpped, erialakursused ja jagades teistega õpitut-kogetut ning tehes palju muudki.

Alustati 85 aastat tagasi

Naiskodukaitse ajalugu ulatub aastasse 1924, mil loodi Naiskodukaitse esimesed jaoskonnad, sel hetkel veel Kaitseliidu naisüksuste nime all, kuid juba aastal 1927 moodustati Kaitseliidu ülema käskkirjaga Kaitseliidu eriorganisatsioon Naiskodukaitse (esialgse nimega "Kodukaitse naisühing"). Tol ajal olid peamisteks ülesanneteks sanitaar-, toitlustus-, varustus-, majandus-, propaganda- ja noortetöö. Hiljem lisandusid spordi- ja sideeriala.

1935. aastal pidi Naiskodukaitse kaasa aitama sanitaarvarustuse muretsemisele, haiglate ja toitlustuspunktide organiseerimise kavade väljatöötamisele ning vajaliku sanitaar- ning toitlustuspersonali väljaõpetamisele.

Kes soovib liituda naiskodukaitsjatega, võib võtta ühendust e-posti aadressil Reinika. tatter@emt.ee või helistada numbrile 53 40 93 97, Reinika Tatter. Naiskodukaitse Harju ringkond korraldab koostöös Kaitseliidu, Noorkotkaste ja Kodutütardega perehommiku Jüri asulas vallamaja tagusel platsil. Kokkusaamise aeg on 9. septembril kell 11.00 - 15.00.

Tegevust jagub kogu perele - loterii, hommikused pannkoogid, perekondlik võistlus, püssi laskmine ja palju muud põnevat.