Miks just naiste riitus? Sest naised on ainukesed, kes saavad elu edasi anda. Sel-lel riitusel seisavadki naised reas, kõige ees kõige rohkem tütreid sünnitanud, eda-si tütarde ja vanuse järjekorras, kuni las-teni sabalõppu välja.

Selleks päevaks panevad naised selga seelikud (ikka triibulised, meie kandi omad). Põlled - kes abielus, ehted, valged pluusid, pähe rätikud, vööle oma nuga. Kaasa võetakse oma savist kauss, tass ja lusikas ning muu tavaar, mida hea süüa (pirukas, jook...).

Pudruriitus algab naisteplatsile minekust. Leesojal oleme putru keetnud 2005 aasta sügisest, igal aastal ikka neli korda. Siis suitsutatakse naised ja söök salveiga ja edasi läheb juba lõkke tegemiseks, laulu lausumiseks. Kõigepealt minnakse laulu-ga 11 hingeema appi kutsuma putru keetma. Igal emal oma ilmakaar, omad ülesanded. Emadele kummardatakse, an-takse muna, leiba, vett ja igale omad kirjud lindid igalt naiselt. Kui emad appi kutsutud, hakatakse naisi tänama, kes riitusele tulid ja edasi pannakse kruubid, liha ja muu patta, pada tulele. Siis alga-vadki laulud, millel lõppu ei tule enne kui puder valmis. Vahepeal tehakse ka nalja tantsu ja rüübatakse naiste punast viina.

Iga pudrutegu on omamoodi, küll vahel tõsine, küll vahel vallatu, kuid puder tuleb iga kord üha parem ja parem. Seda putru viiakse kõigepealt tänuks jälle hingeem-medele ja alles siis saab ise sööma asuda. Ikka jälle järjekorras, kõige suurema tütar-de arvuga ema ees. Iga naine saab väikese kulbitäie putru ka koju (see kuivatatakse ära), mida siis meestele ja perele aeg -ajalt toidu sisse poetab, et ka nemad väge saaksid.

Naised väestavad oma olemuse ja loitsuga pudrutegu, mis nende kaudu pärast maa-ilmale laiali kantakse.

Kaasa võtab iga naine hingeemmedele eri-nevad ohvrilindid: Taarale - valge, tuleemale - punane, tuuleemale - tume sinine, veteemale - helesinine, metsaemale- roheline, viljaemale - kuldne, maaemale - pruun, karjaemale -oranz - roheline -valge, esiemadele - must - valge, lee-emale- oranz - must - hall, hiieplatsi kuuse-mammale - lilla.

Riitusest räägin veel enne hiide minekut, kus kõik ka ennast eelnevalt teistele omaks teevad.

Putru hakkame keetma 23. juunil (laupäev) kell 10.00., Varbla vallas, Selja külas Leesoja naiste pudruplatsil. Tava on ka ise midagi söödavat kaasa võtta ja enne ette teatades tel. 5103779. Jagan ära, kes mida riituse pudrusse toob. Korvid toidu ja oma savist nõude jaoks kaasa! Olen teinud Putru alati laupäeval peale pööripäeva, neli korda aastas, ikka hea trditsioonina.

Pudrutegu kestab umbes 3 tundi.

Meie pudruteost tehti eelmisel suvel film. Henno Parks uuris magistritööna Eesti vanu kombetalitusi. Seda filmi ja purdu-juttu saad ka sina eelnevalt vaatama tulla (sinna võib ikka mehed ja pojad kaasa võtta). Selles filmis räägivad palju naised, miks nad käivad Leesojal putru keetmas, mis see neile annab.

Filmi saad näha Varbla RMK majas 7. juunil, kell 19.00.

Ole siis filmi vaatamas, ikkagi Varblas tehtud pudrutegu!

Ja kui tunned, et soovid tulla Pudruteole, siis oled ka oodatud!

Ja head väekad regilaulud tuletage ka meelde, ikka selleks, et pudru vägev tuleks.

Päikest maailmale !