Nii hull veel pole, aga lumega on tööd olnud ja raha ka ikka üksjagu kulunud. Samas tahan edastada oma tänu lükkajatele ja nende koordineerijale abivallavanem Priit Arengule südame- ja vastutustundega tehtud töö eest! Mõne üksiku kutselise vinguviiuli kõrvale on ikka väga palju sel aastal tulnud tänukõnesid lumelükkamise hea korralduse ja kvaliteedi eest vallas taolisel erakordsete lumeoludega aastal. Aitäh!

Loodus keerutab oma aastaringi, elu edeneb ja samas on ka kõik uus juba unustatud vana. Mõni vana asi aga ei taha kuidagi uueneda. Näiteks arusaamine, et kommunism sai läbi ja vallamaja pole enam täitevkomitee ning Bakuu on nüüd hoopis teises riigis. Ikka veel ilmub välja mõni, kes arvab, et vald peab tema korteris radikaid käima õhutamas, puud tervete luudega mehekarule koju vedama ja tema halva naabri vangi panema.

Mõned iseloomulikud näited kummalis-naljakatest ellusuhtumistest kodanikukestelt meie endi hulgast kahekõneliste näidetena:

Telefon: trrr!
Vallavanem:
KT kuuleb.
Kodanik (pudistava plödiseva kõnemaneeriga naisterahvas, kes end ei tutvusta): Miks vald jagab oma inimestele sellist kaerahelvest, mida keegi süüa ei saa? Miks ei ole seal juures lihakonserve? Kus need jäid?
Vallavanem
(saades aru, et jutt käib Euroliidu abist, mida vald lihtsalt jagab): Milles mure? Inimesed, kes on saanud, on siiani kvaliteeti kiitnud…ja konserviinfo on pärit äkki vaenulikust välisraadiost, sest meil Eestis neid ei tea jagatavat? Et mis nagu siis sel maitsel viga on?
Kodanik:
Ei noh…ega ma ise polegi neid maitsnud, sest ega mul neid endal vaja pole. Sangaste Linnasest saan neid enda jaoks piisavalt, aga … koer ei söö üldse! Ainult siis, kui liha sisse panen. Ei tahtnud võtmata ka jätta, kui muidu saab, arvasin, et äkki koerale… A too raibe ei söö ilma lihata!
Vallavanem:
Eeee??!!??!! No kuulge, ega see Euroabi nüüd kennelliidule ja loomaaiale toodud pole, vaid ikka abistamaks inimest! Mida sa tast siis rabad, kui endal vaja pole? Lõpuks nõuad veel, et vald su kassile hiiri ka püüaks!
Kodanik:
Ei noh, miks ma siis ilma pean jääma, kui ilma saab!?...piip-piip-piip.

Njahh, mida siin ikka öelda. Huvitav, kui kuivatatud kärbseseene kompotti ilma antaks, kas siis ka mõned ikka ja igaks juhuks võtaksid?

Teine kahekõne
Kodanik
(telefonis kileda vinguva häälega pisut ähkiv naisterahvas, kes samuti keeldub nime ütlemast): Millal vald selle ... noh ... inimeste mürgitamise ära lõpetab? Juba kaks päeva ajab oksele, silmad on punased, telekat vaadata ei saa ja jalad külmad. Advokaat ütles juba eelmisel nädalal, et see on sellest, et vald kütab liipritega. Nüüd on tervis nii läbi, et mina küll nüüd enam sooja eest ei maksa ja vald peaks mullle ,,kompositsiooni“ maksma.
Vallavanem: Äkki ikka mõtlete ,,kompensatsiooni“? Ja huvitav, et arsti asemel läksite kõigepealt advokaadi juurde, saite ,,retsepti“ ja seejärel jäitegi äkki haigeks? Kas advokaadil oli juba enne haigestumist teada, et haigestute ja millesse? Ehk oli hoopis selgeltnägija?

Soovitasin haiguse puhul ikka meie suurepärase perearsti juures käia, see on tõhusam kui advokaadi juures nina luristada. Lisaks andsin kodanikule usalduslikult teada, et vaatamata olemasolevale kütmisloale ja vastu tulles meie valla ,,õhupuhastajate“ õhu-uurimisõhinale ning muu kütuse olemasolule pole me liiprihakkega üldse sel talvel kütnudki. Ehk siis tema hädad võivad tulla tegemata puugisüstist, pesemata kätest või valest toitumisest. Või siis ehk ka väikse gripibatsilli allaneelamisest ajal, kui see tema nina eest mööda hõljus. Ja see, et katlasse lähevad hetkel viljapuhastusjäätmed ning seal hunnikul on näha üksikuid sõkaldesse jäänud teri nokkivaid linde. Teadupärast linnud puitu süüa eriti ei taha, eriti liiprihaket ja isegi rähn toksib puud vaid selleks, et tõuke kätte saada ja puupuru jääb ka temal puha alles.

Ilmselt minu seletus rahuldas lämbuvat kodanikku, sest kõne lõpetati ja ,,kompositsiooni“ pole ka enam tahetud.

Sellised natuke lõbusad, aga samas pisut nõutuks tegevad lood ka kogukonnast, sest issanda loomaaed pidada kirju olema. Eks selles ole siis eriti ,,kirju“ mõtlemisega kujukesi ka. Mis siis ikka, hea kogukond ja armsad naabrid! Nautige kevade tulekut ja jää sulamist! Sulatage ka jääd üksteise vahelt ja leidke ilusat olemasolevas!