Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri peadirigent ja muusikaline direktor Andris Poga hindab küllakutset kõrgelt. „Neeme ja Paavo Järvi on mõlemad rahvusvaheliselt suurte nimedega maestrod. Läti Rahvuliku Sümfooniaorkestri muusikud töötavad nendega alati suurel õhinal ja selline võimalus on muidugi meie jaoks väga oluline. Me teame, et Pärnu Muusikafestival on muutunud vägagi arvestatavaks sündmuseks klassikalise muusika platvormil mitte ainult Eestis, vaid ka Põhja-Euroopas üldiselt. Meil veab, kui meie esinemine festivalil lisab sündmusele ka Läti puudutust ja värvi!” ütleb Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri peadirigent Andris Poga.

Avakontserdi kavaga ühineb Pärnu muusikafestival Richard Straussi 150 sünniaastapäeva tähistamisega kogu maailmas. Saksa kõrgromantismi esindav dirigent ja helilooja Richard Strauss laiendas 19. sajandi lõpus märkimisväärselt sümfooniaorkestri mänguvõimalusi. Valmisid tema sümfoonilised poeemid „Nõnda kõneles Zarathustra“ ja „Kangelaselu“. 20. sajandi alguses šokeeris Strauss publikut ooperitega „Salome“ ja „Elektra“. Pärast teist maailmasõda kirjutas ta hinge mineva teose „Metamorfoosid“, mis kõlas Pärnu muusikafestivali kavas möödunud aastal. Straussi loomingu mõju on siiani tunda filmimuusika vallas. Straussi sünniaastapäeval arutlevad muusikud, kas tegemist oli äärmiselt andeka meelahutajaga või oli tegemist siiski sügava muusikast mõtlejaga.

Pärnu muusikafestivali avakontserdi kavasse on maestro Neeme Järvi valinud Straussi rikkalikust ja värvikast orkestrimuusikapärandist teosed “Till Eulenspiegel“ (Till Eulenspiegels lustige Streiche”), Salome tants samanimelisest ooperist, sümfoonilised poeemid „Don Juan” ning „Surm ja selginemine” ja Roosikavaleri süit.

Pärnu muusikafestivali avakontsert toimub esmaspäeval, 14. juulil kell 20 Pärnu Kontserdimajas.

Maestro Neeme Järvi on üks armastatumaid dirigente tänases muusikamaailmas. Järvi on juhatanud kõiki tuntumaid sümfooniaorkestreid Euroopas, Põhja-Ameerikas, Jaapanis ja Austraalias ning olnud oodatud ooperidirigent mainekates teatrimajades nii Euroopas kui Põhja- ja Lõuna-Ameerikas. Oma karjääri jooksul on ta juhatanud kokku 157 orkestrit. Neeme Järvi on Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kunstiline juht ja peadirigent ning Orchestre de la Suisse Romande᾽i kunstiline ja muusikaline juht. Järvi on oma 417 heliplaadiga üks enim plaadistanud kaasaegseid dirigente.