Täna on Nõlvaku lasteaed Eestis kõige energiasäästlikum hoone, kindlasti on tegemist ka ühe moodsama tehnoloogiaga ja tervisesõbralikuma majaga.

29. augustil, veidi rohkem kui aasta pärast ehitustööde algust, oli Nõlvakul pidupäev - avamine. Saue valla Veskitammi lasteaia mudilaste laulu ja tantsu saatel kogunes uue lasteasutuse õuele hulk inimesi: pidulikku hetke olid tunnistama tulnud Nõlvaku töötajad, omanikud Saku ja Saue vallavalitsusest ja volikogust, ehitajad, külalised naaberlasteaedadest ja -asutustest. Ja poliitikuid: õnne soovima olid tulnud nii regionaalminister Siim Kiisler kui maavanem Ülle Rajasalu. Uudistati mänguplatside kunstkatet ja imetleti vahvaid värvilisi atraktsioone, kiideti haljastust. Ja tunnistati, et lasteaiahoone ja selle õu sobivad kenasti kokku, moodustavad mõnusa terviku - rõõmsa, sooja, päikeselise.

a_nla_rr.jpg
Rühmatoad on kujundatud rõõmsates värvides. a_nla_bas.jpg
Majas on bassein, kus lapsed saavad ujuma õppida.

Regionaalminister Siim Kiisler rõõmustas - on väga positiivne, et kaks Tallinna lähedal asuvat valda otsustasid lasteaia ehitamisel koostööd teha. Veelgi positiivsem, et see lasteaed on nüüd valmis. Saue vallavanem Andres Laisk tänas kõiki, kes maja valmimisele kaasa aitasid. Kuid lisas, et kratti on kerge ehitada, talle hinge sisse puhuda aga väga raske. Selle töö usaldas ta juhataja Merle Permile ja lasteaia töötajatele. „Puhuge talle siis õige Saue-Saku hing sisse!" õhutas Laisk. Saku vallavolikogu esimees Marianne Rande rõhutas, kui tähtis on alusharidust tervislikus keskkonnas anda. Ta soovis, et uus maja kunagi tühjaks ei jääks: „Olgu Nõlvakul nii palju lapsi, kui õunapuul vilju!" Juhataja Merle Perm rõõmustas uue ilusa maja üle. Ta rõhutas hoone energiasäästlikkust ja lapsesõbralikkust: „Nõlvakult algab uus etapp Eesti lasteaianduses!"

a_nla_lint.jpg
Lindi lõikasid läbi (vasakult) juhataja Merle Perm, arhitekt Marit Vendel, Eventus Ehituse esindaja Lauri Kaska, regionaalminister Siim Kiisler, maavanem Ülle Rajasalu, Saue volikogu esimees Rein Riga, Saku vallavanem Kuno Rooba a_nla_ist.jpg
Andres Laisk (vasakul), Marianne Rande ja Kuno Rooba aitasid õunapuu lasteaia hoovi kasvama.

Valmar Kiisler, Ülle Rajasalu, Saku vallavanem Kuno Rooba, Saue volikogu esimees Rein Riga, Eventus Ehituse juhatuse liige Lauri Kaska, arhitekt Marit Vendel ja juhataja Merle Perm lõikasid läbi lindi - lasteaed on nüüd avatud. Õuemurule istutati kaks puud: Saue valla kingitud kuusk ja Saku valla õunapuu. Puud panid Marianne Rande, Kuno Rooba ja Andres Laisk mulda üheskoos.

Projektijuht Meelis Linnamägi ning Saue valla ehitus-, planeerimise ja maaosakonna juhataja Kalle Pungas viisid rahvahulga kahes grupis uude majja ringkäigule: näitasid ruume, rääkisid kasutatud ehitusmaterjalidest ja tutvustasid moodsaid seadmeid, mis kütavad, ventileerivad, informeerivad. Kui naisinimesi köitsid ennekõike ilusad soojad värvilahendused ning lapsesõbralik, omapärane ja nägus mööbel, kindlasti ka moodne köök, siis mehed ei suutnud kuidagi lahkuda ruumist, kus hulgaliselt keerulisi seadmeid ja kõikvõimalikke andureid - nii palju oli küsida-vaadata. Mõlemad grupid lõpetasid saalis, kus pakuti lasteaiatoitu: frikadellisuppi ja mannavahtu. Väga maitsev oli, nii mõnigi kallis söögikoht võiks vaatama-õppima minna! Muidugi ei puudunud ka tort - magus koopia, muidugi pisut vähendatud, uuest lasteaiahoonest.

Septembri alguses pääsesid majja pisikesed poisid-tüdrukud, kelle tarvis hoone ehitati. Loodetavasti oskavad nad seda ülimoodsat ja kasutajasõbralikku päikesemaja hinnata ja seal veedetud päevi nautida!

NÕLVAKU LASTEAED

Maksumus 2 013 916 eurot (koos käibemaksuga), sellest ca 1,6 miljonit Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist
Ehitusalane pind 992 m2, köetav pind 1604 m2
Energiatõhususarv 79 kWh/m2 aastas
Neto kütteenergiavajadus 15 kWh/m2 aastas
2 korrusel 6 rühma 120 lapsele
Rühmaruumid, muusika ja võimlemissaal, loovustuba, bassein, köök, personaliruumid
Saku vallale kuulub 1/6 ehk 20 kohta
Projekteerija OÜ Sirkel ja Mall
Ehitas Eventus Ehitus OÜ
Omanikujärelevalvet tegi Tallinna Linnaehitus AS