Sageli vestleme lapsevanematega, kes nendivad, et nad tõepoolest lubasid lapse „sõbra" juurde öiseks ajaks külla, süvenemata seejuures, kes see „sõber" õigupoolest on.

Head lapsevanemad, leidke oma laste jaoks aega, tundke huvi, millega nad tegelevad, kus ja kellega ringi käivad. Mõistagi ei saa elada pidevas umbusus ja kahelda, ent vältimaks pahaaimamatult tekkinud tõsiseid olukordi, on mõistlik oma lapse tegemistega kursis püsida.
Kehtib siingi vanarahvatarkus, et usalda, aga aeg-ajalt ka kontrolli.

Lõpupidudel piirid kaovad

Kohe on käes suvi ning lähenemas koolilõpud ja nendega seosest peod. Põhikooli või gümnaasiumi lõpp on igaühele erakordne ja ikka tahetakse, et see päev oleks meeldejääv.
Paraku ei saa ka sellel kordumatul päeval endale kõike lubada. On teatud reeglid ja piirid, millest tuleb kinni pidada.

Pärast koolitunnistuse kättesaamist suundutakse tavaliselt lõpetamist tähistama. Millegipärast aga kaovad selle tähistamisega tavaliselt kõik piirid ja reeglid. Peo arenedes minnakse ülemeelikuks, lärmatakse, tarvitatakse meelemürke ja selle tagajärjel kaob nii mõnelgi mõistus.

Tekivad probleemid ja esineb õigusrikkumisi. Kui pidu organiseeritakse, arutatakse omavahel küll, mida igaüks kaasa võtab, mida keegi selga paneb, kus pidu peetakse jne, ent millegipärast ei arutata, kuidas pidu probleemideta mööda saata. Läbimõtlemata peo tagajärjed võivad paraku olla väga valusad.

Julgustage oma lapsi alati endaga ühendust võtma, isegi siis, kui nad ise on korda saatnud midagi halba.

Kaaskodanik sekkub harva

Suve arenedes on sagedane ka olukord, kus noored tarbivad alkoholi suisa täiskasvanute silme all, avalikus kohas. Möödakäija ei oskagi kahtlustada, et pudel, mida suu juurde tõstetakse, võiks sisaldada kangemat kraami. Tavalistesse plastikpudelitesse villitakse viin kas mahla, energiajoogi või muu karastusjoogiga ning kõrvalseisjad ei aimagi, et mahla moodi joogi näol on tegu kange vägijoogiga.

Noored ise kõnelevad, et isegi kui seltskonnast puudub alkoholi ostev tuttav täisealine, ei teki neil selle soetamisega enamasti probleeme.

Kaupluse juurest leitakse tihtilugu mõni täiskasvanu, enamasti meesterahvas, kes lahkelt lastele mõne eurosendi või paari lonksu viina eest on koheselt valmis alkoholi või tubakat ostma.

Laste ennasthävitavasse tegevusse sekkujaid napib. Olgu tegu alaealiste varjatud või täiesti avaliku alkoholitarbimisega, harvad on juhtumid, kus kaaskodanikud nende ennasthävitavasse tegevusse sekkuks. Ei pöörata tähelepanu, ei taheta või ei julgeta sekkuda. Tähelepanu pälvib alkoholi tarbinud alaealine kaaskodaniku silmis alles siis, kui ta on muutunud lärmakalt häirivaks ja püsti ei püsi - alles siis kutsutakse politsei.

Politseinikud tegelevad igapäevaselt alaealistega, kes tarvitavad alkoholi, kuid alati vaid politsei tegevusest ei piisa. Mõistetavalt puuduvad politseil võimalused valvata iga kaupluse uksel neid täiskasvanud inimesi, kes süüdimatult lastele alkoholi või tubakatooteid on nõus ostma. Paneme müüjatele südamele, et neil jaguks julgust küsida igalt alaealisena tunduvalt noorelt dokumenti ning teha endast kõik, et laste valdusesse alkohol või sigaretipakk ei satuks.