Välisekspertide hindamisele eelnes kohapealne töö, enesehindamine, kus noorsootöötajad vaatasid kriitiliselt üle kogu tegevuse, võttes aluseks ENTK poolt välja töötatud indikaatorid. Viimsi noorte ja noorsootöötajate seas viidi läbi ulatuslik küsitlus, mille eesmärk oli teada saada noorte rahulolu vaba aja tegevuste võimalustega, osalusvõimalustega ning kaardistada noorte ettepanekud.

Sellele järgneski välishindajate külaskäik noorsootöö asutustesse, koolidesse ja kohtumised noortega. Väliskomisjoni kuulusid Ivi Lillepuu, Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti spetsialist; Eesti Noorsootöö Keskuse huvihariduse ekspert Ene Raid ja Paide valla Anna Vaba Aja Maja juhataja Margo Hussar. Vaatlejate rollis olid Kaisa Orunuk ja kaks Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia tudengit. Kaisa Orunuk lausus kiitvaid sõnu selle kohta, et noorsootöö on meie vallas tähelepanu all kõrgel, vallavalitsuse tasemel. Muljet avaldasid Viimsi ja Püünsi koolide tugikeskused.

Ka õpilastega rääkides said külalised ettekujutuse, kuidas on tugikeskustest abi ja kuidas toimivad võrgustikud. Raid ütles, et nad said vastused paljudele küsimustele ja arusaama, et vallavalitsus on väga huvitatud noorte arendustegevusest. Täheldati ka head koostööd üldharidus- ja huvikoolide vahel.

Hussari sõnutsi jäi kõikjalt väga hea mulje. "Ei leidnud nõrku kohti. Asutuste ja struktuuride koostöö on väga hea," ütles Hussar. Lillepuu lisas noorte juttudest saadud ettekujutuse, et Viimsis on väga hooliv kogukond.

Arvamust avaldati avatud noortekeskustest ning esitati parendusettepanekud, et noortekeskused peaksid lisaks avatud noorsootööle läbi viima erinevaid tegevusi ja projekte. "Võibolla on noored nii hõivatud, et nad ei jõuagi neisse keskustesse," oletas Hussar, toetudes statistikale, et neid keskusi külastab keskmiselt kuni 30 noort päevas.

Ekspertide sõnul on veel arendusvõimalusi vähemkindlustatud lastele huvitegevuse pakkumisel, sest tasulistes ringides osalemine võib nende jaoks olla piiratud võimalusega. Külalised tundsid huvi noorte volikogu vastu, kellega nad ei kohtunud, ekspertide ettepanek oli kaaluda valda valitava noortevolikogu/ noorteaktiivi loomist. "Mida teevad 20-26aastased noored?" küsis Ene Raid.

Valla spordi- ja kultuuriameti juhi Ott Kase sõnul tegutsevad need noored Viimsi Harrastusteatris ja spordiklubides. Valla noorsoo- ja haridusameti juhataja Kadi Bruus selgitas, et meil on palju aktiivseid noori, kes tegutsevad vabatahtlikena rahvusvahelistes projektides, noorsooja haridusamet plaanib koostada nimekirja noortest, kes on valmis osalema vabatahtlikena erinevates noorsooasutuste ja vallavalitsuse poolt korraldatavates projektides. Orunuk rääkis, et ka mujal Eestis on koolinoorte noorsootöö heal tasemel, kuid noorte täiskasvanute vajadused on teistsugused - nad vajaksid karjäärinõustamist, lapsevanema koolitust jm. "Noore jaoks on oluline, et ta on hinnatud ja teda oodatakse kodukanti tagasi," rõhutas Orunuk. "Mida rohkem noor osaleb kogukonna kujundamises, seda rohkem tunneb ta, et on kogukonnaga seotud."

Eksperdid rääkisid noorsootöötajate tunnustamisest ning soovitasid sel teemal küsida ka noorte arvamusi. "Teil on palju, mille üle uhkust tunda," sõnas Orunuk kokkuvõtteks. "Väga suur väljakutse on kõrget taset hoida."

Väliseksperdid esitavad oma arvamused ja ettepanekud kirjalikult kahe nädala jooksul ning sellele järgneb parendustegevuste ja ettepanekute tegemine. Viimsi noorsootöö hindamine lõpeb detsembris 2012.