Arendamaks kodanikuühiskonda ja -aktiivsust on vaja teha märkimisväärseid samme edasi selleks, et igal huvigrupil oleks võimalus osaleda nii riigi kui ka kohaliku omavalitsuse juhtimise juures ja et kaasamine ei oleks lihtsalt näiline tegevus.

Üheks suurimaks Euroopa, sealhulgas Eesti probleemiks on kujunemas vananev ühiskond, mille tõttu tulevikus tuleb riikidel oluliselt ümber vaadata oma sotsiaal- ja tervishoiupoliitika ning sisuliselt terve riigi aluspõhimõtted.

Vananev ühiskond tähendab ka seda, et pensionäride osakaal valijate hulgas suureneb, mistõttu noorte hääl jääb järjest nõrgemaks. See aga pöörab fookuse noortelt ära ning nad jäävad paratamatult poliitilises debatis tagaplaanile.

Seetõttu tuleb juba varakult tegeleda noorte kaasamisega ühiskonnaellu. Üks väljund selleks ongi noortevolikogud, mis Eestis, sealhulgas ka Valgamaal on hakanud populaarsust koguma.

Tõrvas tegutseb noortevolikogu 2010. aasta sügisest ning seega on tegutsetud juba kaks aastat. Üks noortevolikogu tähtsaim väljund on anda nõu linnajuhtidele noori puudutavates küsimustes: transport, haridus, kultuur, sport, noortetoetused ja kõik see, mis puudutab noori või pakub neile huvi.

Noortevolikogu liikmeid saavad valida kõik noored, kes elavad Tõrva linnas.

Esindus koosneb 15 aktivistist, kellel on kohustus esindada Tõrva noori. See on üpris sarnane linnavolikogu tööga. Kord kuus koguneb noortevolikogu oma istungile, et arutada väga erinevaid noori puudutavaid teemasid.

Noortevolikogu on mitmel korral tõstatanud Tõrvas liiklusohutuse teema. Tehti ettepanek liikluspeeglite paigaldamiseks nii Goodewindi väljasõidu kui ka Tõrva gümnaasiumi juurde. Samuti on noortevolikogu muretsenud üldise liikluskorralduse eest Tõrvas.

Pidevalt on hoitud silma peal linnavalitsuse ja -volikogu tegemistel. Nii on mitu korda teemaks tulnud kanalisatsioonitööd, noortekeskuse ehitusega seonduv, randade, jalgpalliväljaku ja rulapargi olukord ning palju muud. Võin julgelt öelda, et noori huvitab see, mis toimub meie kodulinnas ning sellepärast on tähtis, et neid hoitaks pidevalt kursis sellega, mida linnas tehakse.

Oktoobris valitud ja detsembris ametisse asunud uuel koosseisul on juba mitu huvitavat ideed, mida järgmise kahe aasta jooksul teostama hakatakse.

Nii luuakse vabatahtlike koordinaatori ametikoht koondamaks vabatahtlikke ja vabatahtlikku tegevust ning samuti võetakse luubi alla linna üldmulje ja randade olukord. Samuti jätkub koostöö nii linnavalitsuse ga kui Tõrva gümnaasiumi õpilasesindusega. Plaanis on korraldada ülelinnaline noorteuuring, kaardistamaks noorte probleeme Tõrva linna suhtes.

Operatiivselt saab Tõrva noortevolikogu tegemistel silma peal hoida veebiaadressil www.torvanoored.ee ja www.facebook.com/torvanoored.