Ühine avaldus jäätmete veoks

Nõuame jäätmeveo sagedust vastavalt iga inimese vajadustele.

Eelmine vallavalitsus tuli vastu elanike soovidele harvemaks jäätmeveoks, mida praeguse vallavalitsuse kohta öelda ei saa, võttes aluseks 17. detsembri 2010 Tapa Valla ajalehes ilmunud artikli kohta jäätmete veost Tapa vallas.

Jäätmete vedajatele on antud suured soodustused, mis lõhnavad kinnimakstud seaduse järgi. Meil kehtib ikka veel demokraatia, mille võimalusi peame kasutama takistamaks ametnike omavoli, sealhulgas ka ministri. Kuna jäätmeveo probleem on üleriigiline, siis miks omavalitsused ei astu välja oma rahva huvide eest? Ükski seadus ei tohi lubada tungida kellegi rahakotti mitte millegi eest. Antud juhul on tegu õhu vedamise eest rahanõudmisega.

Lähtuvalt jäätmeveo vajadusest peaksid kuuluma hajaasustuse alla kõik kinnistud oma aiamaaga ka Tapa linnas.

Osa toidust tuleb oma aiamaalt, mis on pakendivaba ja veel komposteerimise võimalusega. Ükski inimene ei saada kompostmulla algmaterjali ära prügimäele. Tutvunud seadustega jäätmeveo kohta ei mainita kordagi üksikisiku võimalusi otsuste tegemisel, vaid ainult trahvi ähvardusi. Üheski seaduses ei tohi olla võimalust võtta raha teenuse eest, mida inimene ei vaja või veel hullem ei tarbi. Kas rahvas ei ole mitte kõrgem võim?

Mõned küsimused:

1. Miks võrdsustatakse töötud, üksikud, pensionärid, suurpered?

2.  Miks karistatakse jäätmete sorteerijaid?

3. Miks vallavalitsus ei kaitse oma inimesi kuni seaduse tegijani?

4. Kus on roheline mõtteviis – sorteerimine taaskasutuseks, äraveoga teede lõhkumine (ligipääs suurte autodega), õhu saastamine?

5. Kuidas mõjub ähvardus inimese tervisele?

Lähtuvalt kõigist eelnevast nõuame valikuvõimalusi!

Lahtine koosolek toimus Tapal 22. jaanuaril 2011. a.

Avaldusega nõustus 266 inimest.