Saabumispäeval toimus seminar, mille käigus Nurmijärvi valla erinevate tegevusalade juhid tutvustasid oma haldusala. Vallavanem kõneles uhkusega oma valla arengust ja 40 000- nda vallakodaniku kampaaniast. Olulisel kohal on vallas avalike suhete hoidmine ja üldine mainekujundus.

Peab tõdema, et Nurmijärvi valda, mis Soome mastaabis on kujunenud Helsingi linna tagalaks, ei saa võrrelda Märjamaa ega ka teiste Rapla maakonna valdadega. Nurmijärvi rahvaarv kasvab aasta-aastalt, hoogsalt edeneb ettevõtlus ja elamupiirkondade arendamine.

Teisel päeval tutvusime valla erinevate objektide ja uute arendustega. Külastasime jäähalli, kus toimuvad kehalise kasvatuse tunnid, noortekeskust, mis meie mõistes tegutseb ka nn pikapäevarühmana ning saime aimu perspektiivsetest ettevõtluspiirkondadest, mida rajatakse senisele metsamaale. Erinevalt Eestist kuulub Soomes suurem osa maast kohalikele omavalitsustele, mis annab arendamiseks paremad võimalused. Ringsõidule järgnes seminar kahes eraldi grupis: sotsiaalvaldkond ja valla majandus.

Majandusgrupi seminaril saime ülevaate vallaeelarve kujunemisest. Rahvaarvu pidev kasv loob soodsad tingimused tulumaksu laekumiseks, samuti on maksude kehtestamisel Soome omavalitsustel vabamad käed.

Koolitransporti püütakse rohkem ühitada kohalike bussiliinidega, et ei oleks nn topelt liine. Teenuste tellimisel minnakse teiste omavalitsustega ühishangetesse, eesmärgiga teenuste ostuhindu sellega madalamaks viia.

Suurprojektina toimub hetkel Nurmijärvil vee- ja kanalisatsioonitrasside ehitus, et vee kvaliteet ja heitvee puhastus Euroopa Liidu normidega vastavusse viia. Peab tõdema, et antud valdkonnas on meil eelis Euroopa Liidu struktuurivahendite kasutamise osas. Nurmijärvi vald peab projekti rahastama laenuvahenditest ja suuresti ka piirkonna elanike osaluse abil.

Nurmijärvi, nagu ka teised Soome omavalitsused, on haldusreformi keerises. Nurmijärvi küll ise lähiaastatel ühinemisplaane ei pea, kuid arengumõtteid selles osas järgnevateks aastateks on piisavalt.

Sotsiaalvaldkonna töögrupis räägiti tervise edendamisest, haridusteenuste osutamisest ja ennetavast tööst sõltuvusainete kasutamise vältimiseks Nurmijärvi vallas.

Seminaripäevad olid väga sisutihedad. Ühtlasi oli see ka hea aeg, et oma valla piiridest natuke kaugemale vaadata ja mõtteid koguda.