Olles põllumajandusministri aianduse arengukava nõukogu liige, mõistis Nurmi­ko omanik Jaak Ungerson, et Eestis peaks olema rohkem kauplusi, mis müüvad nii Eesti kui ka maailma talunike kaupa ja kuna lillede ja floristika kõrval nende aiandi kaupluses ruumi oli, loodigi novembris aiandipoodi ka talukauba osakond.

„Me ei ole ketistunud kauplus, vaid pigem selline küla- või tehasepood, kes püüab läheneda igale kliendile personaalselt. Hoiame kvaliteeti ja head suhet," kirjeldab Ungerson oma kauplust.

Nii saab klient endale värske kraami poest ka koju tellida, kui saata e-kiri aad­ressil aiandipood@nurmiko.ee. Poe juhata­ja sõnul võiks oma tellimusest nädal varem teada anda, siis saab tuua kõige värskema kauba. Ka kauba sortimendi osas lubab An­gelika arvestada klientide soove. „Toodete valik, mida võiksime oma Hollandi part­nerilt tellida, on väga-väga pikk, ainuüksi tomateid on seal mitukümmend sorti. Kui keegi tunneb, et ta sooviks mõnd kindlat puu- või juurvilja, siis võib sellest meile tea­da anda," ütleb juhataja ja viitab äsja saabu­nud pastinaakidele, mis just ühe ostja soovil sai müüki toodud.

Kilode poolest on kõige minevam kaup Angelika sõnul Tartumaal Järvekaja talus kasvatatud kartul, mida ostetakse suurte kottide viisi. „Mõlemad sordid, nii ´Laura´ kui ´Gala´on head - musti plekke sees ei ole ning n-ö silmi on minimaalselt. Ka hinna poolest on seda meilt soodne osta, kilo mak­sab 38 senti," ütleb juhataja, kelle sõnul püütakse igapäevase toidukauba osas hoida ümbruskonna kauplustega võrreldes võima­likult madalat hinda. „Samas võtame müüki ka selliseid kaupu, mida mujal ei ole."

Nii saabki Nurmikost ka keset talve osta näiteks spargleid või erinevaid beebivilju - beebi kapsast, sibulat jt.

Angelika kinnitusel on ostjad nende puu- ja juurviljaosakonna juba avastanud ning kaubaks lähevad ka veidi erilisemad viljad. Nurmiko värsket kraami hindab ka näiteks Laitse loss, kes oma restorani kauba tellib just siit.

Peale värskete saaduste on müügil ka Taarapõllu mahemahlad ja moosid, Rõngu naturaalsed moosid ja mahlakontsentraadid ning erinevad küüslaugupestod. Hitiks osu­tus esimeste nädalate jooksul murakamoos (480 g 8.10 eurot), mis müüdi kiiresti läbi.