Viimsi vallas registreeriti 2011. aastal 298 kuritegu, võrreldes varasema aasta 462 kuriteoga on registreeritud kuritegevuse languseks 35%.

Kõige suurem osa registreeritud kuritegevusest oli varavastased kuriteod (201 juhtumit), mis moodustasid kaks kolmandikku kõigist kuritegudest. Varavastastest kuritegudest omakorda valdava osa (182 juhtumit) moodustasid vargused. Esemeid, mida varastatakse, on mitmeid. Levinumad varguse objektid on esemed sõidukitelt (peeglid, veljed, keredetailid jm), hoovides paiknev vanametall ning suvisel ajal jalgrattad. Suurt avalikku tähelepanu omavaid ning oluliselt inimeste turvatunnet riivavaid vargusi eramutest registreeriti 22.

Isikuvastaseid kuritegusid registreeriti 45 juhtumit, millest suurema moodustasid kehalised väärkohtlemised 32 juhtumiga. Kehaliste väärkohtlemiste puhul on valdavalt tegemist olme- ja peretülidega. Kehalised väärkohtlemised oli üks väheseid kuritegevuse liike, mille registreeritud juhtumite arv kasvas, mis võib olla tingitud politsei kõrgendatud tähelepanust perevägivallaga seotud sündmustele. Isikuvastastest kuritegudest vaid 12 pandi toime avalikus kohas. Toime pandi ka üks röövimine, kuid kurjategija tabati politsei poolt koheselt röövi toimumise koha vahetus läheduses. 2011. aastal tehti politsei poolt kuriteo toimepanija kindlaks 150 kuriteo puhul. Väärtegusid registreeriti Viimsi vallas 2011. aastal 579. Väärtegudest suurema osa moodustasid liiklusväärteod 322 juhtumiga. Suure osa moodustasid 126 juhtumiga lubatud sõidukiiruse ületajad ja 68 juhtumiga turvavarustuse kasutamise nõuete rikkumised.

Juhtimisõiguseta sõidukijuhte tabati 19 korral. Tabati 31 joobes mootorsõidukijuhti, nendest 19 juhi joove oli nii suur, et tuli alustada kriminaalmenetlust (joobe suurus rohkem kui 1,5 promilli). Tabatud juhtimisõiguseta ja eelkõige joobes sõidukijuhtide arv on Viimsi valla kohta mõtlemapanevalt suur. Siinkohal tänusõnad ka tähelepanelikele kaasliiklejatele, kes ei ole pidanud paljuks politsei juhtimiskeskust telefoninumbril 110 võimalikust joobes sõidukijuhist teavitada.

Olulise osa väärtegudest moodustasid karistusseadustikus sätestatud väärteod (159 juhtumit), millest suurema osa 126 juhtumiga moodustasid varavastased väärteod (pisivargus, asja rikkumine või hävitamine). Registreeriti ka 30 avaliku korra rikkumist, mis peamiselt olid öörahu rikkumised elamus.

Alaealised panid toime 89 väärtegu - 32 juhul oli tegemist alaealiste poolt alkoholi tarvitamisega ning 17 juhul tubakatoodete tarvitamisega. Lisaks panid alaealised toime 18 varavastast väärtegu ning 19 liiklusnõuete rikkumist. Palun lapsevanematel olla rohkem kursis oma järeltulijate tegemistega, et ennetada võimalikke ebameeldivaid olukordi.

Teised väärteorikkumised moodustasid koguhulgast marginaalse osa. Politsei poolt on jätkuvalt suurem tähelepanu alaealiste ning liiklusalaste õigusrikkumise ennetamisel ja tõkestamisel.

Kokkuvõtteks võib väita, et Viimsi vallas on turvaline elada, kuid alati saab paremini. Turvalisuse tagamiseks ei saa loota ainult politseile. Turvalisema elukeskkonna loomiseks on tervitatav kõigi elanike ja koostööpartnerite abi.