Hetkel on alustatud mullatöödega ning tehakse eeltöid kääritite betoonitööde alustamiseks. „Ehitusgraafiku kohaselt peaks kogu kompleks valmima septembris. Selleks ajaks peavad olema valminud kääritusmahutid ja tootmisjaam, paigaldatud 1,3 MW generaator," ütles OÜ Oisu Biogaas juhatuse liige Jaanus Marrandi.

Tema sõnul teostab ehitustöid KMG Insenerehituse AS, biogaasijaama seadmed aga tarnitakse Saksamaalt, Saksa partneritega on sõlmitud kaheaastane hooldusleping. „Jaama kogumaksumus jääb vahemikku 4-5 miljonit eurot. Moodsad seadmed võimaldavad lägast kääritamise teel eralduvast biogaasist toota nii soojust kui ka elektrit. Just viimasele me põhiliselt panustamegi," lisas Marrandi.

Saadavat soojust oleks Marrandi sõnul võimalik edukalt kasutada Oisus asuvate hoonete kütmiseks. „Kohaliku soojatootja probleem on olnud pidevalt kasvav küttehind, meie saaks pakkuda toasooja garanteeritult 25% odavamalt," tõdes ta.

„Hetkel ei ole kohalik soojatootja Avoterm, kellel on kütmisega palju probleeme, meiega koostööst huvitatud olnud. Loodame siinkohal ka vallavalitsuse kaasabile. Sest lisaks sellele, et kasutama peaks asulasiseseid soojatrasse, mis ehitati juba Estonia kolhoosi aegadel, tuleks vedada soojatrass biogaasijaamast asulani, selle maksumus küündib umbes 300 000 euroni. See investeering, mis moodustab kütte omahinnast olulise osa, on mõistagi ainult siis võimalik, kui on kindlus, et trassi saab kütmiseks ka kasutada."

Kerkiv jaam aitab lahendada ka farmide sõnnikukäitlusega seonduvad keskkonnaprobleemid ja see on Marrandi sõnul üks OÜ Estonia peamisi huvisid projektis osalemisel.