2011. a oktoobris kohtusid 4 kooli esindajad Saksamaal, et algatada projekt „Tagasi loodusesse - avastame ürtide maailma". Neljas projektikohtumine (2. kohtumine Sardiinias 2012 mai; 3. kohtumine Eestis 2012 september) tõi õpilased ja nende juhendajad taas Saksamaale Schiffdorfi. Loksa kooli esindasid Regina Maslova, Tatjana Prokopova, Janno Allemann, Madis Müil, Karri Peetermann ja Pent Paalberg. Õpetajatena osalesid projektitegevuses Pille Plakk, Urve Toompuu, Anu Lukats-Sang ja allakirjutanu.

Juba vahepeal kevadesse sammunud Lääne-Euroopa oli projektinädalal taas talvise näo meie poole pööranud. Eestlasi see suurt ei heidutanud, olime ju harjunud nii tuisuste ilmade kui miinuskraadidega. Küll aga nõrkesid itaallased ja ungarlased, kes ka siseruumides ei tahtnud kuidagi vabaneda sallide kuhilast ja piilusid ilma ning inimesi silmini tõmmatud mütside alt. Hääle kaotust  ja haigestumist oli ka sakslaste hulgas.

Päevad olid täis tegutsemist. Erinevates õpitubades toimetamised päädisid mitmesuguste erinevate õppevahenditega. Valmisid 4-keelne 2014. aasta kalender, saksakeelne leksikon ravimtaimedest, fotodel põhinev 4-keelne lauamäng Memoriin, loodustooteid tutvustav näitus. Põnevaid maitseelamusi pakkusid ungarlaste ja itaallaste väljapanekud. Elevust tekitasid eestlaste reklaamitud kama ja kamašokolaad. Kama maitsmine oli külalistele omamoodi julgustükk - eelnevalt uudistati, siis loksutati, nuusutati ja alles seejärel julgeti proovida. Mõned tulid tagasi. Igatahes lauale ei jäänud midagi - kõik topsid ja kannud joodi tühjaks, sama saatus tabas ka šokolaadivaagnat.

Elamusterohke oli õppereis Bremenisse ja Bremerhavenisse. Botaanikaaias lummasid meid erinevates värvitoonides rododendronid. Muuseumisaalis üritasime kesise saksa keele oskuse kiuste saada võimalikult palju infot stendidelt, põnevust tekitasid interaktiivsed eksponaadid. Õpitoas jagunesime gruppidesse: osa õpilasi asus komme valmistama, osa keetis ja segas kokku kreeme.  Pärast jagasime saadusi sõbralikult omavahel.

Ent võõrustajatel oli veel midagi varuks. Pilku püüdva arhitektuuriga klaasist Kliimamaja (Klimahaus) haaras meid endasse kolmeks tunniks. Muuseumi väljapanekuid tutvustav lühifilm sundis kõiki valikuid tegema, mida ettenähtud aja jooksul jõuaks vaadata. Õpetajatega suundusime rännakule ümber maailma mööda 8˚ idapikkust (Bremerhaveni üks koordinaat). Saadud elamus oli vapustav ja kutsub kõike seda uuesti kogema. Matk algas rongiga Saksamaalt läbi Šveitsi Alpide, Nigeris jalutasime kõrbeliivas, Kamerunis ja Samoa saartel talusime troopika niisket kuumust ja džungliöö ärevat õhustikku (vaata algust), Antarktikas surusime peopesad vastu jääpanka, Alaskal tutvusime vaalapüügi saladustega.

Vastuvõtjad hoolitsesid ka meie meelelahutuse eest. Pärastlõuna uisuhallis esitas kõigile väljakutse. Tõsiste tugitoolisportlastena jälgisime julgete liuglemist või ukerdamist jääl. Olime kõik võlutud õpetaja Pille Plaki uhketest uisupoognatest. Õpilased jõudsid üksteiselt mõõtu võtta ka bowlingu neljal rajal.

Kindlasti ei ole vähem tähtis eri maade õpilaste omavaheline suhtlemine, võõrkeelte praktiseerimine ja teiste kultuuride tundma õppimine. Taastati varem sõlmitud sõprussidemeid, leiti uusi tutvusi. Järgmisel korral kohtutakse maikuus Ungaris.

Karri - Comeniuse projekt, milles meie kool osaleb, on andnud minule ja teistele eakaaslastele võimaluse reisida Euroopas. 11. märtsil lendasime Põhja- Saksamaale. Reis oli huvitav, kuid pikk ja väsitav. Kohapeal nägime talvist väikelinna, mis on suurem kui enamik linnu Eestis. Majutus oli kohalikes peredes, kes olid kõik sõbralikud ja abivalmid. Projekti raames võtsime osa saksakeelsest programmist, mille käigus õppisime tundma ja kasutama erinevaid ravimtaimi. Õpilasi osales neljast riigist: Eestist, Ungarist, Itaaliast ja Saksamaalt. Vabal ajal avastasime Bremeni linna ning tutvusime teistest rahvustest õpilastega. Sellest nädalast jäid mulle väga head mälestused ja loodan, et saan ka edaspidi sellistest projektidest osa võtta.

Madis - Reisist Saksamaale jäi eredalt meelde Klimahaus -geograafiamuuseum, mille ekspositsioon imiteerib Bremerhaveni pikkuskraadile jäävaid kliimavöötmeid. Täpselt olid jäljendatud nii Šveitsi Alpid, Aafrika savann ja vihmamets, Antarktika jääkõrb, Vaikse ookeani saared ning Alaska metsik loodus. Muuseum tutvustas nii loodust kui seal elavate inimeste eluolu ja traditsioone, mis igas maailmanurgas erinevad on. Comeniuse projekti  raames sain uusi teadmisi kõiksugu taimedest ja ürtidest. Samuti leidsin uusi tuttavaid ning kohtusin huvitavate inimestega.

Janno - Enne Saksamaale minekut kartsin, et reis ei suuda mingil moel konkureerida päiksepaistelise ja sooja Sardiiniaga, kus käisime Comenius projekti raames möödunud aasta mais. Õnneks läks kõik vastupidiselt - ilm jättis küll soovida, kuid projektikohtumine oli väga hästi ja huvitavalt korraldatud. Kõige huvitavam oli Klimahaus Bremerhavenis, kus saime kolme tunni vältel käia läbi viie kliimavöötme: polaarse, parasvöötme, lähistroopilise, troopilise ja ekvatoriaalse. Minule isiklikult meeldis kõige rohkem Eesti kliimale vastupidine troopiline kliima. Teisipäeval, ühtlasi ka meie külastuse teisel päeval, käisime uisutamas. Enne uisuväljale jõudmist ei olnud ma oma uisutamisoskusega väga rahul, kuid nähes teisi, tundsin end kui Taavi Rand. Koju jõudnud, küsis mu võõrustaja minult, kas kõik eestlased oskavad uisutada. Tõepoolest, meil tuli see paremini välja kui teiste riikide esindajatel. Ka teistel päevadel toimus palju põnevat ja igav ei hakanud hetkekski. Mina jäin reisiga väga rahule, ka pingeline võidujooks kellaga, et jõuda järgmisele lennukile, oli uudne ja lahe kogemus.

Regina - Mulle meeldis väga Kliimamaja. Arvan, et see on omamoodi ja eriline koht, mida peaks külastama igaüks, kes kunagi Saksamaale satub. Kõige toredam oli muidugi see, et tutvusime uute väga lahedate inimestega. Kõik olid väga sõbralikud ja võtsid meid lahkelt vastu. Koolis toimunud tegevused ja vaba aeg tegid meid väga lähedasteks ja ootan juba huviga järgmist kohtumist.

Tanja - Kõige rohkem meeldis mulle uut riiki külastada, tutvuda uute inimestega ja nende kommetega. Väga huvitav oli ka interaktiivne muuseum Klimahaus, kus saime imepärase elamuse. Oli vahva kõigiga koos käia bowlingus, uisutada, jalutada linnas. Meeldis inglise keeles suhelda. Rahvusvahelised projektid on alati põnevad.

Pent - Kolmel kohapeal veedetud päeval tegelesime mitmete huvitavate asjadega: täitsime saksakeelseid töölehti ravimtaimede kohta, tutvustasime oma rahvustoite, koostasime Memoriini mängu. Proovisime kätt kommide ja kreemi valmistamisel. Meelde jäi Bremerhaveni ääretu sadam - suuruselt Saksamaal teine. Loodan, et võimalusi sellistes projektides kaasa lüüa avaneb veelgi.