Iga riik tänab oma kodanikke,iga vald oma elanikke. Pidupäev ja pidupäevad olid kameil Kosel, kus Kose Gümnaasiumis tänati meie valla inimesi, kes on 20 ja rohkemgiaastat töötanud meie allasutustes. Samas esitleti Kose valla 20. sünnipäevaks välja antud raamatud "Kose vald 20".

Vabariigi sünnipäeva tähistamine algas tseremooniaga Kose kalmistul. Kose vallas on juba traditsiooniks kujunenud, et Eesti tähtsamate tähtpäevadepuhul tullakse kokku Eesti vabaduse eest võidelnute auks püstitatud mälestussamba juurde Kose kalmistul.

See mälestussammas kannab endas mälestust erinevatest ajajärkudest ja riigikordadest ning ka taasiseseisvumisajal toimunud kodanikualgatusest. See on austuseavaldus meie rahva ajaloole ja meie omakandi inimestele, kes sillutasid teed meile kaasaegsetele, et saaksime elada vabas Eestis.

Oma riik on suur õnn, kuid ka vastutus ja väljakutse. Palju on neid inimesi, keda vaba Eesti eest tänada - alates iseseisvusmanifesti väljakuulutajatest ja Vabadussõjas võidelnutest kuni meie tänapäeva tavaliste inimesteni, kes me osalesime Balti ketis, laulval revolutsioonil ja taastasime iseseisvuse.

Eestile tõi vabaduse kodanike julgus seista vastu ebaõiglusele. Eesti iseseisvus ja kodanikuühiskond on olnud tugevad just seetõttu, et algatus tuli rahva poolt. 1991. aasta 20. augusti sündmused ei oleks sündinud ilma Rahvarinde ja Kodanike Komiteeta. Selle kokkuleppe poolt hääletades täitsid tolleaegse Ülemnõukogu liikmed oma kohuse Eesti riigi ja rahva ees, sest rahvas soovis nii.

Vabadus vajab hoidmist ja kaitsmist iga päev. Me elame väga keerulisel ajal ja kiiresti muutuvas maailmas. See tähendab, et meil tuleb tegelda elu jaoks oluliste asjadega ja mitte lasta end eksitada ebaolulisest. Kuivõrd me teadvustame endile elusolemise pühadust - oleme me inimestena alati "inimlikud" maailmas, kus käib halastamatu võitlus võimu üle, vaidlused selle üle, kes on targem, kelle partei on õigem, käib võidujooks selle peale, kellel on surres rohkem asju.

Et püsiks inimeste vabadus, peame märkama ka teisi inimesi enda kõrval.

Riik ei ole midagi ilma selles riigis elavate inimesteta. Meiligaühel on oma arusaamised, lootused ja ootused oma riigi ja ka valla suhtes. Me võime mõnikord olla kriitilised ja mitte rahul, kuid on ka põhjust siiralt rõõmu tunda sellest, mis on hästi ja mis on olemas. Jaiseseisvuse taastamine on kindlasti kõige olulisem sündmus, mille üle saame rõõmustada. Seda, mille eest tänulik olla, on väga palju: oma keele ja kultuuri, isiku- ja kodanikuvabaduste eest, võimaluse eest ise otsustada ning elada oma väikesel, kuid armsal kodumaal...

Meie kõigi asi on eesti keele ja kultuuri hoidmine. Laulusõnad ütlevad:

"Mis maa see on?

Siin pole ühtki mäge,

Vaid metsad lõputud

ja laukasood.

Kuid siinne rahvas

täis on imeväge

Ja kummalised nende

laululood".

See maa on meie esiemadeesiisade maa, see on meie kodumaa ja see on meie hoida.Meie endi otsustest oleneb meie riigi ja valla edu ja toimetulek - rohkem, kui me vahel tahame seda uskuda.

Ja parim aeg oma rahvale tänu väljendamiseks on just kodumaa sünnipäev. Vallavolikogu ja vallavalitsus soovivad tunnustada ja väärtustada meie oma inimesi, kes on andnud oma panuse, et elu oleks veelgi elamisväärsem!
_________________________________

Angela Kilgi tehtud pilte Kose valla tähtsündmustest on võimalik vaadata SIIT.

VALLA POOLT AUTASUSTATI

AIME BAHOVSKI - Kose valla aukodanik 2011

HELI SEPP - Kose valla teeneteplaat 2011

MALLE LIIRA - Kose valla teeneteplaat 2011

TIIU LAMBUR - Kose valla teeneteplaat 2011

MOONIKA KALLAS - Kose valla parim sportlane 2011

MARKO KILP - Kose valla parim noorsportlane 2011

KUIVAJÕE FARMER - Kose valla vallasõbralikum ettevõte 2011

Kose valla tänuplaadi 2011 saajad:

ANNE KRUUSE - Riho Pätsi Fondi koolimuusika laureaat

ANTS KARI - Päästeteenistuse Elupäästja III klassi medali omanik

GLAIRE HELILAID-RUBEN - vabariiklikul keelpilliorkestrite võistumängimisel parima tulemuse saavutanud Kose muusikakooli keelpilliorkestri juhendaja

OLEV ROOSA - Eesti Kooriühingu aasta puhkpilliorkestri dirigendi nominent

EELK KOSE PÜHA NIKOLAUSE KOGUDUS - Harjumaa Aasta Tegija kodanikeühenduste nominent

VIIKINGITE KÜLA - Kaunis Eesti kodu Harjumaal 1.koht ühiskondlike hoonete hulgas Eesti Vabariigi presidendi autasu pälvinud kaunis kodu

PEREKOND KOOSKORA - Kaunis Eesti kodu Harjumaal 3. koht maakodude hulgas Lepiku talu Krei küla