Võime oma spordi- ja kultuurivallas tehtuga rahul olla. Raha jalaga segada pole loomulikult kusagil. Ikka on tulnud omavalitsustel eelistusi seada, vajadusel otsi koomale tõmmata, teisalt vajadustele vastavalt ka järele anda.

Vinni vallas oleme teinud korda oma kultuuriasutused, koondanud sarnase tegevusalaga asutused ühte majja, mis annab kokkuhoidu nii maja ülalpidamiskuludelt kui ka inimestele endile - üks tee, mitu asja ajada. Valla kultuurielu poolelt asuvad meil Tudus koos ühe katuse all raamatukogu, rahvamaja, osavallaruumid, postkontor. Roela koolimajas on koos kooli ja lasteaia kõrval raamatukogu ja osavallaruumid. Viru-Jaagupis on endises koolimajas koos raamatukogu, noortekeskus, koos käivad Viru-Jaagupi eakad, alumisel korrusel on veel muuseumi- ja osavallaruumid. Kui rahvast jääb kohapeal vähemaks, siis tuleb paratamatult ka juhatamist koomale tõmmata. Nii Tudus kui Viru-Jaagupis toimetavad raamatukogude juhatajad. Kogemused näitavad, et asi toimib.

Aktiivselt toimetavad MTÜ Roela Rahva Maja, Kadila seltsimaja ning Pajusti klubi. Roela rahvamajas asub ka MTÜ Roela Kodukant, Pajusti klubis MTÜ Pajusti Vaba Aja Keskus, Kadilas Naisselts, Tudus MTÜ Tudu Haridus- ja Spordiselts. Tänaseks on klubide ja MTÜde omavaheline läbikäimine sedavõrd läbi põimunud, et on muutunud kohaliku elu orgaaniliseks osaks. Nii see peabki olema, üksi ei tee tänapäeval nagunii enam midagi. MTÜd koondavad endasse inimesi mitmelt alalt ja tänaseid tingimusi arvestades on neil programmide kaudu rahastamiseks paremad väljavaated. Vinni vallas on loodud head tingimused selleks, et aidata kaasa kultuuri ja muude elualade vahelisele koostööle.

Lisaks kultuurirajatistele ja -üritustele toetab vald inimeste omaalgatust - nii MTÜ-sid kui ka huviringe. Mitme MTÜ eestvõttel toimuvad Vinni-Pajusti Gümnaasiumi juures juba mitmendat aastat vägevad noortele mõeldud seebikarpide ja sääreväristajate võistlused, mis meelitavad osalejaid lähemalt ja kaugemaltki. Talvine tehnikaringis nokitsemine veel pealekauba, mis aitab noortel end koolitööst maandada, kooli mainele annab aga lisaplusse. Nende kõrval on hoo sisse saanud spordiklubi TriinuSpin, kes kavandab suurt emadepäeva treeningmaratoni. Talvel toimus meie kergliiklusteedel Rakvere ja Vinni vahel juba teine talvejooksumaratonide sari. Kõik need ja paljud teised tegemised on toimunud /toimuvad meie oma inimeste algatusel. Ma olen tänulik, et meie vallas elab selliseid tegusaid inimesi.

Vägisi ei saa kedagi kultuuri ega spordi juurde tuua - laulma ega tantsima või sportima panna, st isetegevust harrastama.

Soojad ilmad ja kevadine päike paneb rohu kasvama ja kutsub inimesi oma koduümbrusi korda tegema. Paljud kohad tehakse korda ka talgute korras. Jaksu tegijatele! Rõõmu tegemistest!