Ürgandekad metsatöllud andsid suve võimsaima kontserdielamuse, kukerpillid laotasid laiali vanad head folgirütmid. Pakkumisel oli mustkunsti ja õhuhüppeid, kohalikke interpreete ja ilutulestikku.

Noorem generatsioon sai end oimetuks möllata miniloomaaias, batuutidel ja ponisõidul. Atraktsioone ja atribuutikat leidus peoplatsil nii adrenaliinisõltlastele kui utetalle paitajale.

Käsitöölaat pakkus ostlemishullust viiel kauplemistänaval. Seda melu pidi ise nägema ja nuusutama. Kuis kirjeldadagi vaid trükimusta abil põdravorsti värsket suitsulõhna või seda, kui efektne võib olla laadalt soetatud Peipsi äärne sibulavanik kööki kaunistamas. Mil moel edasi anda emotsiooni, kui sõrmitsed siledaks lihvitud kuusepuust pärlikeed näppude vahel. Aimduse sai vaid kohal ja ise.

Eesti Toidu messialale oli platsi leidnud 65 kõige-kõige tegijamat kohalikku toidutootjat. Maitsmiseks, tutvumiseks, ostmiseks pakuti kõikvõimalikku toidukraami - tomatist hallitusjuustuni, veinikastmest võrgutava suitsusingini. Sekka töötubasid, kus teemaks näiteks pretensioonitu leib ja leivapealne, aga ka tunduvalt kõrgemalennulisemaid ideesid - näiteks Eesti oma juustuskontseptsiooni arendamine.

Saue valla suvelõpupidu peidab endas vanu ehedaid külatraditsioone kaasaegse meelelahutusmaailma kastmes. Konkurentsitult kõvem üritus tervel Harjumaal. Ja Jumal elab ilmselt Vanamõisas. Kahe tiheda vihmavalanguga päeva vahele tippis taat ühe korraliku suveilma.

Aitäh talle! Ja väga kõvad tegijad elavad ka Vanamõisas. Sellise ürituse korraldamine pole miski tilu-lilu, vaid väga professionaalne tiimitöö, mida suures osas tehakse vabatahtlikult ja entusiasmist. Aitäh teile!
___________________________________________________________________

Lugeja Kiri: Suurepärane suvi Vanamõisa Vabaõhukeskuses

Tihti on nii, et Euroopa Liidu toetusrahadega ehitatakse midagi suurt ja isegi üllast, kuid enamikule inimestest on see kauge või ka kättesaamatu, sest need objektid ei seostu igapäevaeluga. Seda ei saa aga öelda Vanamõisa küla vabaõhukeskuse kohta.

Juba selle valmimisest saadik on seal pidevalt igale eale ning ka eelistusele üritusi olnud. Selle aasta suvel on aga ürituste organiseerijad inimestele väga suure valiku pakkunud. Ja mis peamine - see on ka taskukohane olnud.

Samuti oli tore see, et tänavusel jahedal suvel ei pidanud Vanamõisa küla elanikud nii-öelda kultuuriampsu või lihtsalt mõnusat õhtut veetma minema alati kodust kaugemale.

Eks käidi ka mujal, kuid tore oli mõelda, et näe meil tehakse nüüd ka ja nii mõnelegi üritusele oma külas kutsuti siis ka sõpru-tuttavaid.

Kõigile eestlastele, elagu nad Harjus, Saares, Võrus või Narvas, meeldib ikka suvel rohkem koos käia ning tore on, kui külalistele saab näidata, mis meil siin huvitavat tehakse. Vanamõisa Vabaõhukeskus on sel aastal pakkunud inimestele eriti palju elamusi: teatrit, muusikat, tantsu, sööki ja jooki. Ja seda nii väikestele kui suurtele. Vanamõisa käsitöölaat 18. augustil kujunes aga tõeliseks rahvapeoks, sest kümne aasta jooksul ei ole mina siin nii palju inimesi näinud. Käsitöölaat on siin alati väga mitmekesine olnud ning pakutav üllatusterohke.

Meeldis ka see, et enamik toidupakkujaid olid katusealusesse paigutatud ning muust laadamelust veidi eraldatud. Toidu ostmine on tõsine asi, pead maitsma ja mõtlema, mida võtta, et oleks teisem kui varasematel aastatel, et peres kõigile sobiks ja siis ei ole hea, kui muu laadakära otsuse tegemist segab. Muusikat oli ka laadal igale maitsele, nii vanemale eale kuulamiseks ja tantsimiseks kui ka noortele hõiskamiseks ja näpuviskamiseks.

Kedagi ega midagi ei unustatud. Samuti mitte seda, et augustiööd on pimedad ning viimane esineja poleks tagumistele nähagi olnud, kui ekraani poleks olnud. Metsatöllu muusika on minu jaoks igijääv, kuid jah, lava ees möllus poleks ma seda nautida suutnud, kuid ekraani olemasolu tegi nende esinemise eriti hubaseks. Ja nende esinemine sobis selle õhtu lõppu. Suur tänu selleaastaste ürituste korraldajatele ja olgu teil jaksu ja toetust ka järgmistel aastatel. Tihti juhtub nii, et üritus või etendus on suurepäraselt organiseeritud, kuid vihm rikub kõik ilusa ära, kuid tundub, et sel aastal on Vanamõisa suveürituste korraldajad ka ilmataadi enda punti saanud ning seetõttu kõik kulgeski hästi.

PIRET UULMA
Vanamõisa küla elanik