On heameel tõdeda, et 2012. aasta jäi silma eelkõige otepäälaste edusammude poolest. Aasta algul krooniti Soomes Kontiolahtis noorte laskesuusatamises jälitussõidus maailmameistriks Grete Gaim. See on kindlasti üks meeldejäävamaid hetki mitte ainult otepäälastele, vaid kõigile eestlastele. Aitäh Gretele ja tema treeneritele nende rõõmsate hetkede eest!

Meie noored paistsid silma ka mitmesugustel olümpiaadidel ja konkursidel - näiteks saavutas Otepää Gümnaasiumi õpilane Helen Aluvee vabariiklikul muusikaolümpiaadil I ja rahvusvahelisel muusikaolümpiaadil II koha. Väga häid tulemusi mitmesugustel vabariiklikel olümpiaadidel saavutasid Maris Sala, Kristiine Aluvee ja Magnus Leopard.

Üleriiklikku tähelepanu pälvis Otepää Gümnaasiumi noorte algatatud Eesti-sisene õpilasvahetus VeniVidiVici, mis jätkub edukalt ka praegu. Projekti eestvedaja Teele Jakobson valiti üle-eestilisel konkursil parimat eeskuju andvate koolinoorte sekka. Tublisid noori on veelgi. Jälgime põnevusega suusahüppaja Artti Aigro võistlemisi, sest vaatamata sellele, et Artti on veel koolipoiss, võtab ta mõõtu juba koos täismeestega.

Kuid ükski tulemus ei sünni üleöö, see nõuab vaeva ning juhendamist. Täname kõiki juhendajaid nende tänuväärse töö eest. Tänavu käivitus veel üks noorte algatus - noortevolikogu. Loodame, et sellest saab Otepää noori ühendav jõud ja arvestatav koostööpartner nii vallavolikogule kui ka vallavalitsusele. Kõiki noorte algatusi ei jõuagi üles lugeda, kuid oleme meie valla noorte üle uhked! Aitäh teile!

Mööduval aastal paistsid noorte kõrval silma ka teised vallaelanikud. Näiteks troonis Äripäeva Valgamaa TOPis esimesel kohal taas UPMKymmene Otepää Vineeritehas. Kaheksas oli AS Parmet. Valgamaa ettevõtluse auhind 2012 parimaks uustulnukaks pärjati kohvik-restoran l.u.m.i. Maakonna turismitegijate konkursil riisus Otepää aga kogu koore. Kõigis kategooriates pälvisid tunnustuse meie turismitegijad.

Parim meeskond oli GMP Clubhotel, parim turismisündmus Otepää Saunamaraton ja tublim turismitöötaja GMP Clubhoteli Pühajärve restorani ettekandja Margit Tali. Lisaks pälvis kodanikuühiskonna auhinna Kappermäe Selts. Kodukaunistamiskonkursil „Kaunis Eesti kodu" said presidendi auhinna Tehvandi Spordikeskus ja Erki Saare Tammuri talu. Meil on, kelle üle uhkust tunda!

Jätkusid traditsioonilised üritused ja lõpule jõudsid mitmed ehitustööd

Traditsioonilistele suurüritustele, mis sel aastal aset leidsid, lisandus Otepää Suveteatri etendus „Pühajärve sõda ja rahu." Tagasiside on olnud väga hea. Suveteatri traditsioon Otepääl kindlasti jätkub, ootame kõiki teatrihuvilisi järgmise aasta suvel jälle teatrisse!

Tänavu võime rääkida mitmetest ehitustöödest: põhjalikult rekonstrueeriti Otepää Tervisekeskuse hoonet, soojustati Otepää Hooldekodu, Pühajärve Põhikooli lasteaiarühma majale ehitati trepikoda. Lisaks jõudis lõpule Otepää skatepargi ehitus. Ettevõtjate ja annetajate toel sai valmis ka laste mänguväljak Kultuurikeskuse pargis.

Otepää sai juurde helikopteriplatsiga kiirabijaama. Uus hoone loob kaasaegsed tingimused kiirabiteenuse osutamiseks ning eeldused suurürituste meditsiiniliseks turvamiseks.

SA Tehvandi Spordikeskus avas täielikult rekonstrueeritud puhkemaja, mis loob samuti spordikeskusele täiendavat lisaväärtust. Jätkuvad ka Linnamäe korrastustööd.

Järgmisel aastal tegevused jätkuvad

Algava aasta üks peaeesmärk on Otepää lasteaia projekteerimise jätkamine. Lasteaia hooned on ajale jalgu jäänud ning vajavad hädasti kaasajastamist. Plaanis on ka tänavavalgustuse väljavahetamine ning kultuurikeskuse katuse remont.

Järgmise aasta eelarvesse on planeeritud 10% palgatõus lasteaia- ja muusikakooliõpetajatele.

Uuel aastal rajatakse üks mänguväljak Sihva külla ja üks mänguväljak Otepää küla keskusesse. 2014. aastal möödub 130 aastat Eesti lipu õnnistamisest Otepää pastoraadis. Lipuaasta üritustega alustame juba 2013. aastal. Nimelt on 2013. a mais plaanis Eveko koori kontsert Peterburi Jaani kirikus. On ju Jaani kirik see, kuhu Jakob Hurt pärast Otepääl teenistuses olemist suundus ning Otepääl ja Peterburi Jaani kirikul on seetõttu väga tugev side.

2013. aasta on ka valimiste aasta. Soovime, et valimistega kaasnev ei hakkaks igapäevast töötegemist ja elu-olu segama. Töötame ju kõik ühise eesmärgi nimel, et Otepääl läheks kõiges hästi.

Täname veelkord kõiki teid: ettevõtjaid, töötajaid ja kollektiive, kes on mööduval aastal andnud oma panuse valla arengusse. Ilma teieta poleks me praegu seal, kus oleme. Aitäh!

Soovime kõigile Otepää Teataja lugejatele jõulurahu südamesse, uueks aastaks ühtehoidmist, rahulikku meelt ning oskust tunda rõõmu koos oma pere ja lähedastega!

Otepää vallavolikogu esimees AIVAR NIGOL
Otepää vallavanem MERLIN MÜÜR