Pärnus tegime kohvipausi. Haapsalus võtsime aga aega, et jalutada läbi kindlusest, raudteejaamast, Paralepa rannast ja kaunist südalinnast. Rohuküla sadamas laeva oodates astus meie bussi aga noor mees, kes palus Hiiumaal osa võtma Kõrgessaare vallas toimuvast lestafestivalist.

Ette rutates võib öelda, et sellest ootamatust lestafestist kujunes meie käigu kõige vahvam üritus. 2010. aasta suvel osalesime Soomes Kaustise festivalil, kus ööbisime kohaliku kooli võimlas. Hoone oli vanaldane puuehitis, mille ümber ei näinud ei puid, ei lilli. Samuti puudusid Eesti haridusasutuste juures enesestmõistetavad spordirajatised.

Palade kool Hiiumaal oli aga suur moodne hoone, mille ümbrus puude-põõsastega kaunistatud, roheline ja kodune. Kooli juurde kuulus suurejooneline spordihoone, mille kõrval eeskujulik spordiväljak. Selliseks osutus rikka Soome ja vaese Eesti riigi koolisüsteemi võrdlus! Kui Hiiumaale satute, soovitame ka Paladel peatuda!

Saarega tutvumiseks jäi meile 20. augusti hommik. Käisime Ristimäel, Tahkuna tuletorni juures, kus asub ka Estonia hukule pühendatud kellatorn. Nägime vahutavat merd, Reigi kirikut ja sõjamuuseumi.

Vahva lestafestival

Nii lõunane kontsert Soera talumuuseumis kui ka õhtune ülesastumine Kõrgessaares läksid korda. Rahva huvi lestafestivali vastu oli oluliselt suurem kui talumuuseumi tegemiste vastu. Meie oma reisi lõpupidu toimus juba Palade koolimaja trepi ees kuuvalguses, mis oli igati romantiline.

Kolmanda päeva hommik andis võimaluse teha veel üks ringkäik Kärdla linnas ja külastada koduteele jäävat Suuremõisa lossi. Praegu tegutseb seal Hiiumaa ametikool.

Praamlaeval Hiiumaa andsime kolmanda kontserdi ja rahvas võttis selle väga hästi vastu. Laeva kapten premeeris pillimehi sõidu lõpul koguni laeva märgiga. Hea bussijuht Agu toimetas aga kõik väsinud reisilised nurisemata õhtuks oma koju.

Kui te pole ammu Hiiumaal käinud, siis tasub minna. Alates uuest ja moodsast praamist jätkub turistile positiivseid üllatusi igal sammul. Teedevõrk on heas korras, turismiobjektid korralikult tähistatud ja infotahvlitega varustatud.

Meie aeg oli piiratud, nii et jõudsime tutvuda vaid Hiiumaa põhjaosa ja pealinna Kärdlaga. Muljeid kogunes aga palju. Kas teadsite näiteks, et linna ligidal asub kilomeetreid lai meteoriidikraater, et kadunud 50kroonise rahatähe peal oli Rudolf Tobias, kelle majamuuseum asub Käinas? Kõik see väärib avastamist.