Seetõttu viivad vanemad võimalusel oma lapsed maalt linna ning maakoolide õpilaskond muutub üha tagasihoidlikumaks.

Maakohast lahkutakse, aga tagasi ei tulda, sest puudub perspektiiv. Kas sellised tendentsid on kindla haridus- ja regionaalpoliitika tulemus?

Alati, kui plaanitakse ühe või teise kooli sulgemist, räägitakse hariduse kvaliteedist. Kontekstis, et lapsed väikestest maakoolidest nagunii head haridust saa. Kas see ikka on nii? Kas linna suurkool ikka kindlustab parema hariduse?

Vaadates Aravete Keskkooli tulemusi 2013. aasta kevadel läbi viidud 6. klassi matemaatika ja 3. klassi eesti keele tasemetööde tulemusi ning 2012. aasta PISA testi tulemusi, kaldume arvama, et tegemist on kas tüüpilisele eestlasele nii omase sildistamise ja üldistamisega või mõne huvigrupi sihipärase tegevusega oma varjatud eesmärkide saavutamisel. Ei ole ju võimalik, et õpetamise tase maakoolis, mille tasemetööde tulemused on maakonnas parimad ja suuremad Eesti Vabariigi koolide keskmisest, pjedestaali kohtade arv erinevatelt olümpiaadidelt, konkurssidelt ja võistlustelt on märkimisväärselt suur ning PISA testi tulemused kõrgemad kui Järva maakonna, Eesti Vabariigi ja OECD riikide koolide keskmised tulemused, on halb!
(NB! Pisa ning tasemetööde tulemused tabelitena kättesaadavad www.ambla.ee)

Kooli pingutused on läbi aegade suunatud ikka jätkusuutlikule kogukonnale. Seda on ka Aravete Keskkool. Hea ja tegusa keskkonna loomine on koolis igapäevane tegevus, mis alati ei paista kooli seinte vahelt kaugemale. Peale õpikeskkonna on Aravete Keskkoolil kasutada suurepärane materiaalne baas. Hea koostöö Ambla Vallavalitsusega, Ambla Spordiklubiga, noortekeskustega jt organisatsioonidega toetavad pidevalt uuenduslikkust ja huvitegevuse mitmekesisust koolielus.

Meie kogukonnal on ees väga tähtsad otsused haridusstruktuuri kujundamisel. Missugused kooli üksused peaksid olema meie piirkonnas? Kuidas on ümbruskonna rahval võimalik oma lastele anda parimat, teades et koolides on häid ja väga häid oma ala asjatundjaid?

Selle taustal on ikkagi hea soe tunne, et Aravete Keskkool oma õpikeskkonnaga on jätkusuutlik ja perspektiivne.

Täname kõiki õpetajaid tehtud hea töö eest ja soovime tugevat perspektiivi tunnet!

Suurima austusega õpetajatele


Rait Pihelgas
Ambla vallavanem