Tõstamaa valla pärliks võib kindlasti nimetada sealset kultuurielu. Eelmise aasta Pärnumaa „Tähesära" auhinna sai just Tõstamaa vallast pärist Gerda Kordemetsa etendus „Pruutide kool." Kohalikud kultuuriedendajad teevad head tööd. Selle aasta etendused on juba kõik välja müüdud, mistõttu huvilistel tuleb jääda ootama järgmist aastat. Olenemata valla kaugusest Pärnust, toimuvad mitmepäevased kultuuripäevad, kus jagub rahvast igale sündmusele. Osavasti kasutatakse ära uhket ja asendamatut Tõstamaa mõisa ja kirikuid kontsertide ning näituste läbiviimiseks. Nii sai ka meie õppereis tutvuda mõisa keldris Jaak Ellingu väljapanekuga „Kino ajalugu esemetes." Suurt rolli mängivad kultuurielu rikastamisel ka tuntud kunstnikud, näitlejad jm, kes vabatahtlikult koduvalda oma tegemistega panustavad.

Tähtsamaiks majandusharuks on Tõstamaal põllumajandus, millele lisaks tegeletakse kalanduse, puidutööstuse ja puhkemajandusega. Nüüdseks on vallas väljaarendatud ka tehnoküla, kus tegevusvaldkonnad on mööbli meisterdamisest kuni masinaparanduseni. Suureks plussiks on kindlasti vallas säilitatud katlamaja, mis on samuti toetuste abiga läbinud uuenduskuuri. Katlamaja omanikuks on Tõstamaa Vallavalitsus, ettevõte tagab vajaliku soojusenergia kogu valla keskusele (lasteaed, vallamaja, korterelamud, noortekeskus, kultuurimaja jne) keskkonnasäästlikult ja optimaalse hinnaga. Katla küttematerjal saadakse kohalikelt talu- ja ärimeestelt.

Õppereisil külastati kohaliku loksuva kalapaadiga ka Sorgu saart ja Antsu kalastustalu. Päev lõppes lustakate ja sportlike meeskonnatööd arendavate mängudega. Tegemist oli väga sisuka õppereisiga, kus sai kogutud uusi ideid oma piirkonna arendamiseks. Kuuldu ja nähtu vallandas intensiivse arutelu uute võimaluste rakendamiseks ning olemasoleva veelgi paremaks muutmiseks. Igapäevasest töökeskkonnast väljaminemine ning oma tegemiste ja ettevõtmiste teise mätta otsast nägemine tekitab kindlasti häid mõtteid, mida saab rakendada ka oma vallas. Teiste kogemused motiveerivad ka ennast julgmatele tegudele ja suurematele ettevõtmistele. Suur tänu suurepärase reisi korraldajatele: Lauri Luur, Siret Tammekänd ja Kerli Hiiemäe