Miks üldse osaleda festivalidel? Toon välja mõned olulisemad põhjused.

Esiteks - kindlasti on see kollektiivile suur väljakutse ja vastutus. Pääs festi­validele on kas kutsega, mis tähendab, et kollektiivi juba tuntakse-teatakse või siis tuleb esitada korralduskomiteele taotlus, milles tuleb oma kollektiivi põhjalikult tutvustada, saata fotomater­jale või ka video esinemistest. Esitatud materjalid konkureerivad teiste soovi­jate taotlustega ja nende põhjal tehakse valik. Pole haruldane, et nii mõnelgi festivalil tuleb tantsukollektiividel val­mistada ette lisaks veel ka laulukava kirikukontsertidel esitamiseks. See on omakorda väga põnev ja rikastav koge­mus. Esinemiskordade arv on festivali­del erinev. Opsali rekord on Hollandi festivalilt, mil tuli esineda 11 korda ühe päeva jooksul! Festivalidel ongi enamasti tegemist iseseisvate kontser­tide andmistega. Igaks festivaliks tuleb valmistada ette mitu kava. Seekordsel festivalil oli vaja esitada kaks 10 minu­tilist kava ja üks poole tunniline kava. Poolde tundi mahub 13 tantsu ja nen­de järjest äratantsimiseks on vaja kor­ralikku ettevalmistust. Tantsutrennid annavad vastupidavuse. Veel parema tulemuse saavutamiseks korraldasime lisaks iganädalastele tantsuproovidele maikuus ka treeninglaagri. Treening­laagrite kasutegur on alati suur. Esi­teks, laagrid toimuvad nädalavahetus­tel ja on suur vahe, kas tantsuõpetaja teeb trenni õhtutundidel tööpäevast väsinud inimestega või on tal kasutada n-ö „puhanud materjal". Teiseks - töö intensiivsus. Kui tavaproovide kestus on 2 tundi ja vahe 1 nädal, siis laagris toimub kahe päeva jooksul vähemalt kolm sellist proovi. Õpetaja Karel Vähi tegi tunnist tundi tõhusat tööd ja nõu­dis seda ka igalt tantsijalt. Tulemusena tundsime end festivalile sõites üpriski kindlalt. Aitäh talle nähtud vaeva eest! Teine suur põhjus festivalidel osalemi­seks on ka toimetulek ootamatustega, sest päris täpselt ei tea kunagi kus või mis oludes tuleb esineda - seega jällegi kokkuvõtmiskoht ja pingetaluvusosku­se proovilepanek.

Kolmandaks liidab osalemine selles vastutusrikkas protsessis tugevalt kol­lektiivi ja sunnib ühise eesmärgi nimel pingutama. Tulemuseks hästioman­datud repertuaar, mida on hea kasuta­da järgnevatel esinemistel. Viimane on aga juba neljas ja samuti väga mõjuv põhjus. Veel võiks lisada võimalus näha teisi maid ja tutvuda festivalide­melus erinevate rahvaste kultuuridega. Festivalidel on soodne pinnas uute tut­vuste sõlmimiseks, millest omakorda sünnivad kollektiivide vahel sõprus­suhted ja nende arenedes on võimali­kud omakorda järgnevad kultuuriva­hetused. Seekordsel festivalil elasime koos saksa rahvatantsijatega ja nii oli hea võimalus ka veidi lähemalt tutta­vaks saada. Laulsime ja tantsisime va­raste hommikutundideni. Vahetasime kontakte ja loodame, et kohtume veel!

Soome festival pani Opsali hooaja­le kena punkti. Päris suvepuhkusele rühm siiski veel ei saa, sest 3. augustil ootab ees esinemine Venemaal, Stru­go-Krasnenskis, linna 315. aastapäeva pidustustel.