Orelis saab olema pea 800 vilet, mis igaüks teeb oma häält. Ja kuigi väga palju nende vilede koostoimimisest pillina sõltub organistist, kes orelit mängib, siis piltlikult öeldes on iga vile omanik siiski ka osaline selles, kuidas meie kiriku orel kõlama saab hakata.

Kui Viimsis on pea 18 000 elanikku, siis vaid esimesele 800- le annetajale jagub nimelisi vilesid, kuid kindlasti saavad jäädvustatud ajalukku ka kõik need, kes lihtsalt oma annetusega oreli valmimist toetavad.

Oreli viled, mida osta saab, jagunevad kuude kategooriasse - kõige väiksemad viled maksavad 30 eurot, veidi suuremad 100 eurot, edasi 200 ja 500 eurot ning suuruse ja hinna poolest ülemise otsa viled 1000 ja 2000 eurot. Kõige kallima hinnaga viled on 30 prospekti vilet, mis jäävad kiriku ruumi seinale nähtavale, ja soovi korral graveeritakse vilele omaniku nimi. Lisaks on 2000-3000 euro eest võimalik osta erinevaid oreli süsteeme, mis on pilli toimimiseks vajalikud.

Selliselt suuremate ja väiksemate killukestena on kindlasti võimalik nelja aasta jooksul koguda kokku oreli valmimiseks vajalik summa. Omapoolseid annetusi on võimalik teha VIIMSI JAAKOBI KIRIKU EHITAMISE SA arveldusarvele 221016998736 Swedbankis.

Märkides selgitusse oma isikukoodi, võite saada tagasi tulumaksu annetuse summalt. Konkreetse registri ja konkreetse noodi vile ostmise soovi korral palun võtta ühendust kogudusega e-posti teel aadressil viimsi@eelk.ee.

Kõik nimelise orelivile ostnud saavad ka vastava sertifikaadi, kus on kirjas, millise registri milline vile Teie nime kannab, ning niisamuti saavad kõik nimed jäädvustatud tahvlile oreli juures.

Ajaliselt suurima mahuga ongi oreli ehitamise juures üldjuhul rahakogumise aktsioon, sest orel iseenesest valmib tegelikult vaid loetud kuude jooksul. See valmistatakse Saksamaal tehases, ning peale kokkupanemist ja katsetamist võetakse taas koost lahti ning transporditakse sihtkohta, kus seatakse ta üles ja mänguvalmis vaid loetud nädalate jooksul. Nii on ka meie oreli puhul.

Selleks, et oleks võimalik sõlmida orelimeistriga ehituse leping, on vaja kokku koguda 70 protsenti oreli maksumusest. Seejärel asub meister orelit ehitama ning on loetud kuude küsimus, millal pill kirikus helisema saab hakata.

Viimsi vallas on senimaani olemas kaks väikest orelit, üks Randvere kirikus ja teine Prangli kabelis, kuid ühtki nii võimekat pilli, kui on plaanis Jaakobi kirikusse ehitada, senimaani Viimsi ajaloos ei ole eksisteerinud. Seega on igal huvilisel annetajal võimalus tõepoolest end jäädvustada ajalukku, ostes endale või kellelegi oma lähedasele kingituseks nimeline orelivile. Niisamuti võib vile osta oma lähedaste mälestuseks, kes on siitilmast juba lahkunud.

Üheskoos tegemisel on suur jõud, ja Jaakobi koguduses me usume, et see, kuidas me viimsilastena suudame kaunikõlalise oreli ehitada, näitab üleüldiselt meie võimet harmooniliselt ja hästi ka kogukonnana elada ja toimida.

Igaüks, pannes sellesse ettevõtmisesse oma väikese ja hea osa, saab kaasa kõlada milleski ilusas ja suures.