"Kõigepealt küsin, mis häirib inimest kõige rohkem, millised operatsioonid on tal olnud jne. Ma tahan teada, mida ta ise arvab oma tervisest," ütleb Liina Raska. Refleksoloogi seansi käigus võivad aga välja tulla ka probleemid, mida inimene pole veel endale teadvustanud.

Refleksoloogia lähtub inimesest, mitte haigusest, ning refleksoloog vaatleb kogu keha. Vaatlemine tähendab seda, et terapeut liigub väikse pulgakesega mööda keha, käsitsedes kõiki punkte ja tsoone, naha muutusi ning paksendeid ning muid tavapärasest erinevaid leide. Selle tegevuse jaoks on mitut mõõtu ümara otsaga pulki, mida kasutatakse vastavalt vajadusele. Nii saab läbi käidud keha varvastest kuni pealaeni. Kui mõnes kohas, s.t mingis tsoonis on tunda valu, annab see märku, et vastavat piirkonda on vaja hoolikalt käsitleda.

"Signaal läheb ajju ja sealt tuleb korraldus kehale kord majja lüüa," ütleb Liina Raska. Kui terapeut leiab valusa tsooni, saab sellele vastava organi seisundit ka mõnes teises keha piirkonnas üle kontrollida. "Inimese keha ei valeta," sõnab terapeut.

Teraapiaseanss ise algab väga meeldivalt: sina lamad mõnusasti sooja lina all ja terapeut teeb oma instrumendi s.o pulgakesega tiiru peale sinu kehale. See pole valus ega ebameeldiv, vaid pigem huvitav. Esimesele n.-ö tutvumisringile järgneb tsoonide ja punktide läbimine koos silitava massaažiga jalatallast pealaeni. Seejärel ümberpööre ja kõhuli lamades kordub sama. Justkui polegi midagi erilist. Puhas mõnu!

Nii on võimalik seda teraapiat läbi teha, kui kogu keha on ideaalselt terve ja tasakaalus. Aga sellist keha pole vist kellelgi. Seetõttu ongi mõne koha mõjutamine, sellele vajutamine valulik. Seal annab signaali punkt, millele vastav organ pole ideaalselt korras. See on punkt või tsoon, mis peegeldab kas juba ammust ja süvenevat terviseprobleemi või annab märku peagi algavast tervisehädast. Seda tasub teada, et häda ennetada! Kuigi refleksoloog diagnoosi ei pane, saab ta korrastada seda, mis on korrast ära.

See, mitu korda peaks patsient refleksoloogi juures käima, on väga individuaalne. Mida kauem on probleem olnud, seda raskem on sellest vabanemine - selline on üldteada tõde. Mõni inimene on avastanud selle teraapia kui suurepärase abivahendi, et ennast kogu aeg heas vormis hoida ning käib teraapias regulaarselt. Põhimõte on autoomanikule väga tuttav: nagu autoga tuleb käia hoolduses teatud kilomeetrite läbisõidu järel, nii vajab ka inimese keha regulaarset turgutamist. Keha saab teraapia järel korrastatud ja hakkab paremini tööle ning enesetunne paraneb tunduvalt. Lisaks seletab terapeut, mida peaks teisiti tegema, milliseid vitamiine tarvitama, mida sööma või mitte sööma, et olemasolevast probleemist vabaneda. Kui vaja, soovitab ta arsti juurde minna, kui vaja, kutsub tagasi. Kogu seanss on justkui dialoog terapeudiga - sa räägid ise ja veel rohkem kõneleb su keha.

Refleksoloogiat saab õppida paljudes riikides. "Meetodid võivad olla erinevad, kuid inimene ja põhimõte on sama," ütleb Liina Raska, kes on omandanud teadmisi ja oskusi Eestis refleksoloogiat õppides (Tamperes asuva Medika Nova kooli kureerimisel) ning Soomes täiendõppel. Omab refleksoloogi kutsetunnistust. Tema kasutab rootslase Karl Axel Lindi loodud meetodit, kes on üks märkimisväärsemaid refleksoloogia uurijaid läänemaailmas.

Organism peegeldab tervisehädasid

Refleksoloogia ehk tsooniteraapia on raviviis, mis põhineb avastusel, et organism peegeldab informatsiooni oma organite seisundeist keha pinnale kindlatesse tsoonidesse.

Tegemist on ohutu ja loomuliku ravimeetodiga, mis toimib kindlate reflektoorsete punktide või tsoonide mõjutamise kaudu inimese kehal. Iga reflektoorne punkt või tsoon vastab mingile kehaosale. Oletatava probleemi puhul saadab organile vastava punkti puudutamine valuaistingu. Tähtsamad terviklikud tsoonisüsteemid on jalalabal, säärel, reiel, kehal, kätel, kõrvas ja koljul. Igal süsteemil on lisaks veel oma spetsialiseerumine: jalalaba süsteem on spetsialiseerunud luustiku, liigeste ja organite ehituslike kudede kajastamisele; sääresüsteem lihaste, samuti psüühika eripärasuste kajastamisele; reiesüsteem ainevahetuse probleemide kajastamisele; kehasüsteem vereringe ja energia omastamisega seotu kajastamisele; kõrv kajastab närvi- ja hormonaalsüsteemi; kolju mentaalse stressi kajastamisele.

Kõige tuntum on jalatalla punktmassaaž, mis põhineb sellel, et haigus võib tekitada jalataldadel igale elundile iseloomulikule kohale ladestusi, mille mõjutamine võib nende elundite tervisele soodsalt mõjuda. Massaaži eesmärk on lõõgastuse ja tasakaalu saavutamine, ka soovituse andmine eriarsti külastamiseks oletatava probleemi kahtluse puhul. Kasutatakse nii haiguste ennetamiseks, raviks kui ka raskemate haiguste järelraviks.

Refleksoloogial põhinev imikumassaaž lõõgastab ja rahustab ning on valutu ja tulemusrikas. Beebidel esineb üpris tihti gaasivalusid, mis algavad kõhuvaluga paari nädala vanuselt ja kestavad umbes kolmanda elukuuni. Imikute refleksoloogiline massaaž rahustab ja lõdvestab, leevendab valu ning tugevdab immuunsüsteemi. Sobib ka magamishäirete ja rahutuse korral.

Refleksoloogia abil on saavutatud tulemusi, kui probleemiks on:

Kroonilised haigused, stress, kilpnäärme funktsionaalsed häired, allergia, närvi- ja peavalu, pearinglus, liigeste ja lülisambavaevused, vereringe parandamine külmetavate käte ja jalgade korral, mao ja soolestiku probleemid, lõõgastumine, valu vaigistamine, ainevahetuse parandamine, lihasjäikus, -pingete vähendamine, immuunsüsteemi tugevdamine, hormonaalsüsteemi tasakaalustamine, enesetunde parandamine.

Ajalugu

Egiptuses, Hiinas, Jaapanis, Indias ja Põhja-Ameerika indiaanlastel oli survemassaaž kasutusel juba üle 5000 aasta tagasi, kuid läänemaailmas alles alates 13. sajandist. Esimene teadaolev tsooniteraapiat tutvustav raamat ilmus aastal 1582.

Tänapäeva refleksoloogia ehk tsooniteraapia sai alguse 1920. aastatel USAs, kus nina-, kurgu- ja kõrvaarst dr William Fitzgerald arendas välja omaette tervikliku teraapiaviisi. Meetod põhineb avastusel, et organism peegeldab infot oma organite seisundeist keha pinnale kindlatesse tsoonidesse. Mingi organi ala- või ületoime väljendub vastavas tsoonis kas valuna, naha- või koemuutusena. Need muutused võivad olla tagajärg pikast haigusest, liigsest koormusest ja üleväsimusest, vigastusest, traumast või põletikust.

Teaduslikult põhjendatud kaasaegse tsooniteraapia teooria töötas välja Norra professor Charles Ersdal, kes rajas oma kliiniku. Tema koostas jalalabadele projitseerivate organite, lihaste, lülisamba, aju närvide, vere- ja lümfisoonte täpsed kavandid ning töötas välja kindlad raviskeemid. Ersdali uuringutest tulenevalt annavad kõik elundid, lihased, veresooned signaale jalatalla alla.

Kasutatud allikas: www.teraapia.com

Viimsi Tervis SPA Hotellis tegutseb alates aprillist 2011 refleksoloog Liina Raska.

Ta on läbinud kogu keha refleksoloogia kursuse Medica Nova õppekava alusel ja talle on omistatud Loodusteraapiate Nõukoja ja Kutsekvalifikatsiooni Kutsekoja poolt refleksoloogi kutsetunnistus.