Lõunatund oli siginat-saginat ja kiireid askeldusi täis. Rahvariide seelikud välkusid siin-seal, riputati üles laadatervitus tulijatele, tassiti õuele küll suured, küll väikesed, kõrged ja madalad lauad. Basseini ääri said ehtima maailmatusuured kõrvitsaisandadf, imeliselt mügarad kartulikoljatid, pilkupüüdvad suvikõrvitsad. Ja siis nad hakkasidki tulema - LAADAKAUPMEHED.

Kogu õu oli korraga suminat täis nagu õiges mesitarus ikka. Küll oli siit võimalus osta pesukaupa, linu, tekke, patju, mänguasju, lemmikloomade tarvikuid ja toitu, võrratult meelitasid šokolaadi ja mooniseemnetega kaunistatud seened.

Oru taimeõlitööstus pakkus tervistavaid õlisid ja seemneid. Kauplus Puruvana ja Oru memmed rõõmustasid ostjaid sokkide, kinnaste, sallide ja külmailma jaoks vajalikuga.

Lasteaed ise pani välja ökolaua Mesimummide mahetoodang, kust võis leida mett, suhkrustatud jõhvikaid, õunamahla, kartuleid, keedetud peeti, porgandeid, suurte võrkudega mitut sorti kartuleid. Isegi musta värvi delikatesskartul oli kohale müügiks toodud. Huvilised said osta maitsetaimi ja istikuid.

Avatud oli Laadakohvik, mis meelitas kõiki maitsvate võileibade ja küllusliku koogivalikuga, tee, kalja ning kohviga. Aga mis peamine - sai imemaitsvat laadaputru rohkete lihakõrnetega. Kohalolijaid üllatas oma kohalolekuga veekilpkonn Velli.

Akordionimuusika saatel keerutasid jalga ja pakkusid vaheldust Kärjekese rühma mihklilaadalised. Tervitus- ja tänusõnu lausus lasteaia direktor Evelin, kes ise oli pühalikult kaunites valgetes rahvuslikes riietes.

Laadamelule lükkas õige hoo sisse pillimees Jüri, kes oma kitarri- ja akordionimänguga tõi kohalolijatele sära silmadesse ja pani hinge helisema.

Kõlavate ergutushüüetega suunas rahvast ostma õp Gerli. Õnneloos leidis 100% õnneliku uudishimuliku. See laat oli soe, sõbralik, ühise eesmärgi nimel tegutsemine, mis andis indu juurde uute projektide koostamiseks. Mis siis, et päeva lõpuks oli kõigil „toss" väljas. Oli mõnus jälgida, kuidas rahvas kohvitassi taga juttu puhus ja laada õhkkonda nautis.

Ootame, et järgnevatel ettevõtmistel meie lasteaia lapsevanemad veel aktiivsemalt kaasa löövad.

Uskumatu, aga nii saimegi endale lasteaeda uue muusikakeskuse. Aitäh KÕIGILE, kes ürituse õnnestumisele kaasa aitasid.

Saima Laur
Rühma Mummid õpetaja

ÕPETAJATE PÄEV ORU LASTEAIAS

Õpetajate päev on päev, mida alati oodatakse, mis tekitab rõõmu ja elevust nii lastele kui õpetajatele.

Juba päris palju aastaid on Oru lasteaias toiminud õpetajate päeval tore traditsioon, et lasteaias tegelevad lastega hommikupoolsel ajal Kose gümnaasiumi vanema astme õpilased. Juba hommikust saadik on lasteaias märgata laste ja õpetajate ootusärevust - missugused „õpetajad" meile küll tulevad. Eriti oodatud on sama lasteaia endised kasvandikud, kuna siis on alati võimalus imetleda, kuidas tuttavatest väikestest lasteaialastest on sirgunud kenad neiud - noormehed.

Õpetajad annavad enda asendajatele üksikasjalikke selgitusi õppetegevuse läbiviimisel ja mitu näpunäidet -soovitust lastega tegelemisel. Uued „õpetajad" jäävad lastega omapead. Õpetajatel ja õpetaja - abidel on samal ajal võimalus end hetkeks vabamalt tunda ning lasteaia saalis väikeses kohvilauas mõtteid vahetada.

Sellel aastal kulges esiagu kõik traditsiooniliselt, kuid pärast saali kogunemist kutsuti vestlusringi üllatuskülaline - Kose kirikuõpetaja Mare Palgi. Loomulikult oli tal kaasas tema tähtsaim „töövahend"- Piibel. Sealt loetud lühike kirjakoht Marta ja Maarja loost (Luuka 10; 38-40) sai mõttevahetuse aluseks. Kas muretseda paljude asjade pärast, toimetada vajalike tööde kallal, või tuleks mõelda loos lausutud Jeesuse sõnade peale: „Marta, Marta, sa muretsed ja vaevad end paljude asjadega, aga tarvis on vaid üht."

„Mis on see üks meie jaoks", küsis Mare Palgi. Koos oli huvitav mõelda selle üle, kumba on meis rohkem, Martat või Maarjat. Mida me oma elus tähtsaks peame? Muidugi oleneb olukordadest. Vastuseid oli mitmesuguseid ja valesid vastuseid polnud. Enim jõi kõlama mõte, et selles kiirustavas elus on mõned hetked väga olulised. Peame püüdma ära tunda, kes või mis teeb teatud hetke meie jaoks tähtsaks. See ongi see üks. Sõnum saab arusaadavaks igaühele omamoodi, kuid see olenebki inimesest endast ja tema valikutest, mida tähtsaks pidada. Küllap oleme sageli Martad, kes püüavad hakkama saada mitmete ülesannete ja rollidega, kuid meie kõrvad jäävad kurdiks olulistele sõnumitele antud ajahetkel. Kuid kindlasti leidub igas inimeses Maarjat, kes jätab hetkeks kõik „ülitähtsad" toimetused ja kuulab, mida tahetakse talle öelda.

Sellel toredal õpetajatepäeva hommikul olime tõenäoliselt kõik pigem Maarjad. Olime saanud kuulda ja mõelda oluliste asjade üle meie elus. Selle eest suured tänusõnad õpetaja Mare Palgile.

Täname ka Ukut, Henrit, Laurat ja Laurat, Kellit ja Maarjat. Noored olid tublid ja teotahtelised - kõik said etteantud kohustuste, ülesannete ja lastega hakkama. Lapsed olid kenasti hoitud ja „noored õpetajad" usutavasti kogemuste võrra rikkamad.

Koosviibimise lõpus said kõik veel õnnitleda õpetajat, kelle sünnipäev on just õpetajatepäeval. Jääme huvi ja rõõmuga ootama järgmist õpetajate päeva.

Lasteaiaõpetajad Eda ja Terje