Nii on näiteks Jõelähtme ning Viimsi vallad elanikuks registreerunutele välja pannud kingitusi. Jõelähtme loosib peaauhinnana välja puhkusepaketi sanatooriumis, Viimsi 3D teleri. Esimene on käima pannud ka kampaaniabussi.

Samas ei saa öelda, et kõik omavalitsused oleks läinud prääniku pakkumise teed. Keila linn ning Rae vald erilisi pingutusi ei tee. Elanikele pannakse lihtsalt südamele, et on teatud teenused, mida mitte-elanik ei saa. Rae vallas on need näiteks: Toetus lapse sünni puhul (320 €), koduse mudilase toetus (128 €), eralasteaia toetus (196 €), I klassi astuja toetus (100 €), spordi- ja huvitegevuse toetus (50% tasust, maksimum 128 €) ning lastelaagris osalemise toetus (50% tasust, maksimum 64 €).

Miks aga inimesed ei registreeri end omavalitsusse, kus nad elavad?

"Osad inimesed soovivad, et maksud laekuvad kindlasse valda, näiteks endisesse kodukohta, mille arengule soovitakse kaasa aidata. Võib arvata, et inimesed kirjutavad end ka sisse sinna, kust nad loodavad parimal võimalikul moel avalikke teenuseid saada. Rae vallas näiteks ei ole kõigi jaoks lasteaiakohti ja see võib olla põhjus, miks osad ei registreeri," ütles Rae valla juht Mart Võrklaev.

Keila linna pressiesindaja Valdur Vacht toob ühe olulise põhjusena välja just Tallinna tasuta ühistranspordi, sama rõhutab ka Jõelähtme valla arendusnõunik.

Rae vallas võib olla üle 2000 mitte-elaniku

Jõelähtme valla arendusnõunik ütles ajalehele Harju Elu, et neid teeb eriti murelikuks see, et paljud Kostivere, Loo ja ka näiteks Neeme küla elanikud pendeldavad väga tihti Tallinna vahet - maju ja inimesi tuleb juurde, aga rahvaarv tõusnud ei ole. Täpset mitte-elanike siiski ei teata.

Rae valla juht aga arvab, et neil on selliseid inimesi hinnanguliselt ligi 2000. Täpsem tulemus selgub rahvaloenduse tulemustest. Saue vald hindab, et ligi veerand nende 9800 elanikust on registreeritud mõnda teise omavalitsusse.

Viimsi otsib maskotti

"Kampaaniad on pigem informatiivsed ning viimased kaks aastat oleme kaasanud elanikke Viimsi teemadel ka kaasa mõtlema. Eelmisel aastal otsisime Viimsile tunnuslauset ja ettepanekuid laekus üle 500. Kaasatud olid ka koolid ja lasteaiad kes osalesid Viimsi teemaliste piltide joonistamise ja luuletuste esitamise konkurssidel. Sel aastal oleme kaasanud lasteaiad ja koolid, et lapsed otsiksid Viimsile maskotti," ütles Viimsi valla kommunikatsiooni- ja arendusjuht Mailis Alt.

Tulumaks on omavalitsusele ülioluline

Elanike arv ei ole pelgalt number ja asi, millega teiste ees uhkustada, selle taga on ka rahanumbrid, näiteks elanike tulumaks

"Registreerimine annab otseselt võimaluse saada peretoetusi ning samuti saab ta tarbida avalikke hüvesid, sest maksuameti poolt kogutavast füüsilise isiku tulumaksust laekub 11,4% vallale. Tulumaks ongi valla eelarve peamine sissetulekuallikas. Elanike maksutulu eest saame arendada üldist heaolu, parandada ning ehitada uusi sõidu- ja kergliiklusteid. Korrastada saab külakeskusi, ehitada noortekeskusi, lasteaedasid ja koole, terviseradasid ja seenioridele päevakeskusi," võttis Mart Võrklaev kokku põhjused, miks on õilis olla oma koduomavalitsuse elanike registris.