“Ametliku mootorsaaniraja olemasolu hoiab ära selle, et sõidetakse seal, kus sõita ei tohiks,” sõnas Otepää vallavanem Andres Visnapuu. “Sellel aastal valmis ka Otepää piirkonna mootorsaaniradade arengukava, mis näeb ette ametlike radade võrgustiku loomist, loodan, et need ideed ka realiseeruvad.”

Rajahooldaja Tõnis Lauri andmeil oli mootorsaanirajal sõitjaid eelmisel hooajal ligi 300.

“Mootorkelguga lubatud liikuda ainult selleks ettenähtud rajal,” ütles Tõnis Laur. “Rajalt kõrvale kaldudes võib eksida paikadesse,  kus  häiritakse  loodust, rikutakse lindude-loomade elupaiku või satutakse maaomaniku valdustesse vastu tema tahtmist.” Mootorkelgurajal on keelatud liigelda mootorrattaga  ja  neljarattaliste  sõidukitega (sh ATV).

Kui jätta välja põllupealsed ning Pühajärvel kulgevad laiemad lõigud, on saanirada enamasti kitsas ja seda eriti just metsavahelistel teedel. Seega peab olema eriti ettevaatlik enne pimedaid kurve, kus on kehvem nähtavus, kuna vastu võib tulla teine saan. Lisaks peab saanijuht jälgima kõiki hoiatavaid märke, kuna rada kulgeb üle maanteede ning ka suusaradade.

Samal ajal on aga Otepää vallas keelatud mootorsaaniga sõitmine mujal, kui avalikul rajal. “Otepääl tegutseb aktiivselt ja edukalt juba kolmandat aastat saanipatrull, mis teostab mootorsaanisõidukite üle kontrolli,” rääkis Otepää ülemkonstaabel Jaanus Kokkonen. “Mootorsaani juhil peab olema mootorsõiduki juhtimise õigus, kindlasti ei tohi mootorsaani juhtida ei alkoholi -ega narkojoobes.”

Sõitmise lisavõimaluste kohta info Kuutsemäe Mootorkelkude Rendikeskusest (www.saanikuur.ee) ja  Paap Kõlari Safarikeskusest (www.paap.ee ).

Fotod SIIT