„Tervisepäeva eesmärgiks on teavitada naisi nende endi südame „murest" - põie pidamatusest," ütles Marika Tirmaste. „Kuna seda probleemi saab parandada ka treenimisvõtete ja harjutustega, siis on tervisepäeval kavas tutvustada mitmesuguseid treeninguid."

Probleem puudutab naisi erinevates elu perioodides. Kaebus tekitab elukvaliteedi langust ning füüsilist ebamugavust. Tahtmatu uriinileke (põiepidamatus) ehk stressinkontinents tekib enamasti pärast  füüsilist pingutust. Füüsiliseks pingutuseks võib olla näiteks köhimine, aevastamine või naermine. Põiepidamatus tähendab tavaliselt vaid väikest uriinileket, kuid sõltub sellest, kui täis on põis kõhusisese surve hetkel. Seda seostatakse üldiselt vaagnapõhjalihaste nõrgenemisega.

Korrapäraste ja õigete vaagnapõhjalihaste harjutustega on võimalik 3-6 kuu jooksul parandada või isegi ravida kuni 70% kerge ja keskmise raskusastmega põiepidamatuse juhtudest. Harjutused aitavad taastada kontrolli kusitit suletuna hoidvate lihaste üle. Alustada ei ole kunagi hilja - isegi 70. ja 80. eluaastates saate sümptomeid leevendada.  Lisaks esineb rohkem kui pooltel üle 50-aastastest naistest mingil määral vaagnaelundite prolapsi ehk allavajet. 80-aastaseks saades on üks kümnest naisest pidanud läbi tegema allavaje tõttu operatsiooni. Kindlasti vajavad lihased treenimist ka peale vaagna piirkonna operatsioone. 

Väga populaarsed treenimisvõtted on bodybalance ja zumba. Bodybalance on keha ja vaimu treening, mille käigus sooritatakse rahuliku muusika saatel harjutusi ja venitusi, mis põhinevad jooga, tai-chi ja Pilatese tehnikatel. Treening annab mõnusa koormuse ning lisaks sellele tugevdab lihaseid, arendab lihastasakaalu ning painduvust ja parandab rühti. Treeningus on oluline roll hingamisel.

Zumba tunnine treeningprogramm sisaldab peaaegu kõikide tuntud ja vähemtuntud ladina-ameerika tantsude, lisaks kõhutantsu, hip-hopi, tango jt. tantsude elemente ning kogu treening kulgeb 10-15 erineva tantsuloo saatel, kiirete ja aeglasemate rütmide vaheldudes. Samal ajal lisatakse märkamatult lihaskoormust tõstvaid aeroobikaelemente. Mainitud treening on ideaalne naisele, kes soovib tantsulisemat ja kiiremas tempos programmi.

Näidistreeningud Otepää Spordihoones  30.04.2011

Füsioterapeudi treening -   12.00 -13.00

Zumba treening             -   13.15 -14.15

Bodybalance                -    14.30-15.30

Täiendav info kohapeal. 

Tervisepäeva korraldab Otepää Tervisekeskus, toetavad Otepää Vallavalitsus, Dermoshop OÜ, Bayer OÜ, AB Technology.