Vastlanädal 5.– 8. märts. Vastlapäeval suurt töötegemist ette ei võetud. Üldiselt arvati, et vastlapäeval töötamine kasvatab sigadele kõverad jalad. SuurPaastukuu Eesti Vabaõhumuuseumis

Märts määtas lummõ ja saat minemä

Pärast maarjapäeva ei lõhu külm enam kanamuna ära

Vastlanädal 5.– 8. märts. Vastlapäeval suurt töötegemist ette ei võetud. Üldiselt arvati, et vastlapäeval töötamine kasvatab sigadele kõverad jalad. Suurem osa naistetöödest oli suisa keelatud. Külanaistel oli tavaks kokku koguneda, et turgutada oma ilu vastlapuna joomisega ning jagada elu-, ilu- ja tervisetarkusi.

5. märts – vurripäev ehk laste mängu päev;

6. märts ilu- ja tervisepäev;

7. märts hernesupi- ja seajalapäev;

8. märts liugupäev, mille kulminatsiooniks on maagiline kontsert-etendus-rituaal „Metsiku viimine“ (kl 18.00–18.30 algusega saarte külaväljakul) ja sellele järgnev simman (kuni kella 22) Kolu kõrtsis. Vt lähemalt: www.evm.ee .

11. märtsil avame Kolu kõrtsi talli all fotonäituse „Kevade tulemine“. Fotode autoriks on noor Tartu fotograaf Erki-Heiki Meerits, kelle pildid panevad linnainimesest vaatajagi esimesi kevademärke otsima ning toidavad me kõigi kevadeootust – igatsust soojuse ja valguse, tärkava roheluse ja linnulaulu järele.

Muuseumi laulukooli on oodatud igas vanuses lauluhuvilised, kes soovivad arendada oma vokaalseid oskusi. Individuaal- ja rühmatunnid toimuvad esmaspäeviti ja/või neljapäeviti, õhtustel aegadel. Enama info saamiseks ja osalemiseks võtke ühendust juhendaja Taisi Pettaiga: tel 557 6387, taisip80@gmail.com.

18.–20. märtsil saab Härjapea talus näha ja õppida Leivategu. Reede pärastlõunal paneme käärima juuretise ja seame taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkume tainast – see on vaeva ja aega nõudev töö. Kergitame veel tainast ahju taga leivaastjas, valmistame ette ahju ja paneme leiva küpsema. Et leib maitsev saaks, paneme ta kasuka alla pehmenema. Pühapäev – maitsta saab pehmet rukkileiba!

1.–7. märts Kuie koolis vastlaprogrammid, 15.–18. märts muuseumitunnid talupere toimetamistest vanal ajal. Programmid kooligruppidele ettetellimisel: kuiekool@evm.ee; tel 654 9126.

Rahvakalender soovitustega tänapäevaks. Eestlaste rahvakalender on rikas kommete ja tavade poolest. Mida sellest võiks tänapäeval järgida, et olla tervem, targem, kenam ja õnnelikum? Meie koduleheküljel www.evm.ee anname vihjeid erinevateks tähtpäevadeks.

Kolu kõrtsis saab maitsvaid roogasid nautida igapäevaselt kl 10–17. Esmaspäevast reedeni kl 12–16 eripakkumine. Ostes muuseumi kassast Kolu kõrtsi 4 eurose pileti (62,60 kr), saab selle eest kõrtsis mõnusalt lõunatada. Muuseumipiletit juurde ostma ei pea! Head, traditsioonilised Eesti toidud; eriline ja loov õhustik; 10min autosõitu Tallinna kesklinnast; tasuta parkimine; wifi!

Muuseumi poes pakutakse uut teema- ja ajakohast kaupa. Nii näiteks peavad setud 9. märtsil sorokasveeti ehk lindude päeva, mille puhul on teemakohane üles sättida pesakaste. Need, kel aega linnumajade meisterdamiseks napib, saavad selle osta muuseumi poest. 25. märtsil on paastumaarjapäev – selle puhul pakume maarjapuna napsi ja öko-jahu, millest hea „laiu kooka“ küpsetada.

Talvehooajal ootame külastajaid igal päeval kella 10–17. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, kolmapäeviti ning nädalavahetustel Sepa talu. Olenevalt lumeoludest saab sõita kas saani või hobuvankriga.

Hea ülevaate muuseumist ja pakutavatest võimalustest saab vaadates virtuaaltuuri muuseumi koduleheküljel www.evm.ee (nii eesti kui ka inglise keeles).