Majand andis raha

Projekt koostati Maaehitusprojektis ning esialgu oli see nähtud ette väikese, vaid 24x18-meetrise võimlaga. Koidula kolhoosi juhtkond eesotsas toonase esimehe Herbert Vaikmaaga lisas eelarvesse 100 000 rubla. Selle eest ehitati valmis suur võimla, mis on kasutusel tänaseni. Kokku maksis koolimaja ehitus 596 000 rubla.

"Nurgakivi pandi paika aprillis 1981. See asub praeguse riietehoiu põranda all. Kapslisse pandi ajalehed, raha, kooli ajalugu ning töötajate nimekiri," ütles Alter.

Kitsasfilmil võis tunda ära toonaseid majandi ning rajooni haridusosakonna juhte, Padise õpetajaid ning toonaseid õpilasi. Loomulikult oli tseremoonial kohal direktor, kes kandis moekat kootud suusamütsi ehk rahvakeeli pibot. Paar korda vilksatas filmis ka Koidula kolhoosi parteisekretär, praegune vallavanem Leemet Vaikmaa.

Ehitati lohakalt

Maja võeti vastu 1981. lõpus. See aga ei tähendanud, et Padise 8-klassiline kool olnuks valmis. Aasta hiljem ajalehele Noorte Hääl antud usutluses loetles Alter kohti, mis jäid ehitamata. "Söökla rajamine venis, telefoniühendus saadi alles uuel õppeaastal, WC-d olid pooleli, torud viletsad või vale kaldega, võimla abiruumid ehitamata, spordiplatse ja haljastust polnud ollagi," võttis toona üle 100 õpilasega kooli direktor tegematajätmised ning hädad kokku.

"MEK ehitas samal ajal Paljassaares puhastusseadmeid. See oli tähtis objekt," ütles Jüri Alter aastapäeval. "Koolimaja sai küll valmis, aga hädad alles algasid."

Tänaseks on enamus siseruume ning klasse remonditud. Hoonel on ka uus katus. 2004. aastal süvendati ligi meetri võrra keldrit ning sinna ehitati tööõpetuse klass. Värskendatud on võimlat ning kooli kolis ka Padise raamatukogu. "Välisfassaadid ning võimlakoridorid on oma järge ootamas," ütles direktor Asta Pazuhanitš.