Päevakeskuse juhataja Tiia Uutsalu ja valla raamatukogu juhataja Irma Raatma olid infot ürituse toimumisest hästi levitanud ning seda külastas ligikaudu 20 inimest. Võib aga arvata, et kõik huvilised seekord siiski uudistama ei jõudnud.

MTÜ Jumalalaegas abivahendikeskus Silmalaegas müüb nägemis- või kuulmispuudega inimestele, kellel on isikliku abivahendi kaart, tehnilisi abivahendeid soodustingimustel. Ostja maksab vaid osa nende hinnast. Hinnavahe tasub maavalitsus.

Abivahendite nimekiri on pikk. Nägemisabivahendite hulka kuuluvad näiteks erineva suurendusega luubid, lugemistelerid, kõnelevad vererõhumõõtjad ja kaalud, heliraamatute kuulamisseadmed, valged kepid ning palju muud. Kurte inimesi aitavad just nende vajadusi arvestades loodud häiresüsteemid: suitsuandur, uksekell, beebinutualarm. Vaegkuuljatele, kel on kuuldeaparaadi kasutamine probleemne, on müügil samuti kuulmist hõlbustav abivahend.

Tootekataloogiga on võimalik tutvuda kodulehel www.silmalaegas.ee ja infot saab telefonil 53 838 129 või eposti aadressil janar@laegas.ee.

Väike-Maarja raamatukogu on Eesti vallaraamatukogudest kõige aktiivsem nägemispuudega lugejate teenindaja. Üritusel osalenud raamatukogu juhataja Irma Raatma on tellinud neile heliraamatuid Tallinnas asuvast Eesti Pimedate Raamatukogust. See on raamatukogu, mis teenindab nägemispuudega või muude tavakirjas teksti lugemist takistavate puuetega inimesi.

Kuid ka Pimedate Raamatukogul on uuendusi. Nüüd ei ole pimedatel või vaegnägemisega inimestel vaja heliraamatute tellimiseks, kättesaamiseks ning tagastamiseks enam valla raamatukokku minna. Vajalik on registreerida end Eesti Pimedate Raamatukogu lugejaks. Kõigil Pimedate Raamatukogu lugejatel on võimalik endale soovitud heliraamatud, -ajalehed ja -ajakirjad postiga koju tellida. Raamatukogule ta neid tagastama ei pea. Lugejale on see teenus tasuta. Postikulud tasub Pimedate Raamatukogu.

CD-dele salvestatud DAISY standardis heliraamatuid saab kuulata DAISY-pleieri või arvutiga. DAISY standardis heliraamat võimaldab lugejal hõlpsasti leida peatükkide ja lõikude algusi ning kohti, kus kuulamine katkestati. DAISY-pleier on just pimedate lugejate jaoks välja töötatud seade. Nupud on erineva kujuga ja reljeefsed. See seade juhendab ka kuulajat häälega. Esmalt ütleb „Tere tulemast!“ Muide, MTÜ Jumalalaegas ja Eesti Pimedate Raamatukogu töörühm pälvis pimedate tehnilistele abivahenditele eestikeelse hääljuhendamise loomise eest 2010. aasta parima keeleteo auhinna.

Lugeja saab Pimedate Raamatukogust korraga endale postiga koju tellida kuni viis heliraamatut. Mittetagastatavaid heliraamatuid ning heliajalehti ja -ajakirju saadetakse iga kahe nädala tagant. Lugejad saavad ülevaate kogusse lisandunud raamatutest igakuiste raamatututvustajate vahendusel, mis jõuavad nendeni kas CD-del või e-postiga. Raamatututvustaja on kättesaadav ka raamatukogu kodulehel.

Eesti Pimedate Raamatukogu on avatud esmaspäeval kell 12-18 ja teisipäevast neljapäevani kell 10-16. Laenutustelefon on 6 748 212, e-posti aadress laenutus@epr.ee ja koduleht www.epr.ee.

Kui Teil on sugulasi, sõpru või tuttavaid, kes seda kirjutist lugeda ei näe, palun rääkige neile siin kirjutatust. Nii saaksite neid aidata paremini toime tulla ja kirjandusega kursis olla.