Vaeküla Kooli töötajad osalevad alates 2009. aasta novembrist koos Tapa ja Kaagvere Erikooliga ESFi projektis „Riskilastega töötavate tugispetsialistide ja õpetajate tööpingetega toimetuleku süsteemi väljatöötamine“. 28. detsembril toimus Tartus Atlantise konverentsisaalis projektikonverents „Heaolu töökohas ja töörõõmu leidmine“. Avaettekande tegi projekti kaasatud psühholoog ja supervisioonide koordinaator, koolitus- ja arendusfi rma Vision UP juhataja Tiina Merkuljeva, kes kõneles keerukatest ametialastest situatsioonidest kui tööpingete allikatest. Räägiti ka töötajate tervisekäitumisest tööpingete maandamiseks ning noored töötajad Kaagverest andsid ülevaate sellest, kuidas nemad uue töötaja sisseelamisprogrammi abil on projektist kasu saanud. Huvitav oli tagasiside koostööpäevadest, mille raames toimus kolm töövarjupäeva – käidi üksteisel külas, vaadati ja analüüsiti tunde ning jagati tööalaseid kogemusi. Iga kokkusaamine lõppes supervisiooniga. Meie käsitööõpetaja Lea Pärlini ettekanne „Mida on andnud erikooli töötajale projekti koolitused ja supervisioonid“ kinnitas, et projekti raames toimunud tegevused on võimaldanud töötajatel rohkem üksteise probleemidega kursis olla ja suurendanud kolleegide mõistmist ning üksteise toetamist, saadud on enesekindlust ja esinemisoskust, õpitud lahendama erinevaid konfl iktsituatsioone, lisaks osaletud huvitavatel ja tööalaselt vajalikel koolitustel. Tapa Erikooli sotsiaalpedagoog Tiiu Klooster tutvustas Norras tehtavat tööd käitumisraskustega õpilastega. Novembris toimunud õppepäevadel Norras osalesid Vaeküla Kooli esindajatena allakirjutanu ja koolipsühholoog Riina Türkel. Norras rakendatakse multisüsteemset teraapiat, rohkem tähelepanu pööratakse pereteraapiale ja ennetustegevusele ning tänu sellele puuduvad ka sellised erikoolid nagu meil on Tapal ja Kaagveres. Küll aga on igas piirkonnas perekeskus, sest oluliseks peetakse, et käitumisprobleemiga lapsega paralleelselt tegeletakse ka tema vanematega. Perekeskuses saab pereteraapia ajal elada mitu kuud ja selle eest tasub kohalik omavalitsus.

Ettekannetele järgnesid töötoad (vt fotol all), kus otsiti ja pakuti erinevaid võimalusi, kuidas tööpingetega toime tulla. Töötube juhtisid psühholoogid Tiina Merkuljeva (Kaagvere Erikooli superviisor), Kaupo Saue (Tapa Erikooli superviisor), Ene Velström (Vaeküla Kooli superviisor) ja Moreno Keskuse töötajad, psühholoog Pille Isat ning psühhodraama juht Aivar Simmermann.

Pärast pidulikku tänulõunat suundusime Vanemuise teatrisse, et lõpetada pingeline tööaasta meeleolukat muusikali „Džässis ainult tüdrukud“ vaadates.