Pagarid valmistuvad juba jõuludeks
Baltimaade suurima leivatööstuskontserni Vaasan Grupi Sauel asuv külmutatud pagaritoodete tehases valmib 150 erinevat saiatoodet. Sauelased on saanud juurde aga kümneid töökohti. Augustis algas juba valmistumine aasta lõpuks. Valmistama hakati rootslaste traditsioonilisi jõulusaiu, mida nimetatakse ka "lussekatid". Need safranit sisaldavad saiad reisivad Sauelt üle Läänemere, kirjutab Harju Elu.
Kas ostjal on ka vahet, kas tegu on külm- või tavalise pagaritootega? Tehase juht Alar Oja sõnul süües suurt vahet pole, erineb vaid valmistamise tehnoloogia. Tavalisel küpsetamisel läheb leib kohe pakendisse. Külmtoodete tehases aga sügavkülma ja seejärel pakendisse. Saue tehase toodang veetakse autodega sadamasse ja edasi laevadel Soome, Norrasse või Rootsi. Eesti turul võib osta tehase toodangust Leiburi poolt müüdavaid muffineid. Kokku valmistatakse tehases umbes 150 erinevat toodet.
Praegu on tehases tööl veidi üle saja inimese. Nendest pooled elavad kas Sauel või linna lähiümbruses. "Tööjõu otsimine algas mullu sügisel. Kui tavaliselt võetakse tööle korraga alla kümne inimese, siis siin oli töökäsi tarvis kümneid," rääkis Alar Oja. Väljaõpe Rootsis oli pikk, sest pagareid oli soovijate hulgas vähe. Võimalust edasi töötada pakuti ka Rootsis suletud tehase rahvale. Need, kes sellega nõustusid, aitavad Saue tehast käivitada.
Loe pikemat artiklit Harju Elust.