Kui tubli kohalik ettevõtja Vende Raivo alustas siia allikasoonele noortele elamute rajamisega, siis veetorustiku ehituse käigus avastas ta, et siin on keegi juba varem elanud. Ta andis nendest leidudest muinsuskaitsele teada ja nii avastatigi Sargvere muinasasula.
Meie, Sargvere Maakultuuri Edendamise Seltsi inimesed, pühendame selle kivi mälestuseks oma esivanematele ja teadmiseks noortele, et meie, eestlased, oleme siin põlised asukad, meie riigi rajamine on olnud loomulik, see pole toimunud mittekellegi teise arvelt," kõneles Sargvere muinasasula kivitähise avamisel idee autor, koduloouurija, Sale Talviste.

Kivitähise paigaldamist toetati LEADER programmi JAP tegevuspiirkonna poolt toetatud projektist „Kultuuripärandi säilitamine ja märgistamine."

Paide vallas Sargvere mõisas tegutsev Sargvere Maakultuuri Edendamise Selts MTÜ eestvedamisel uuendatakse sama projekti käigus 2011. aastal Sargvere MES MTÜ kodulehekülge ning täiendatakse mõisas asuva Külamuuseumi kogu uute ajalooliste materjalidega muistse ja kaasaegse küla kohta.

Sargvere mõisa saalis on avatud sündmusega seotud ajalooline näitus.

Peale kivitähise avamist suunduti ühise rongkäiguna esimesele Paide valla külade päevale Sargvere mõisa juurde.